Ga naar de inhoud

Jorre Verstraeten klopt ex-wereldkampioen en verovert goud op de Grand Slam in Boedapest

Judoka Jorre Verstraeten heeft op de Grand Slam in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de gouden medaille behaald in de categorie tot 60 kilogram. De 24-jarige Belg versloeg in de eindstrijd de Georgiër Loechoemi Tsjkvimiani, de wereldkampioen van 2019.

Verstraeten, de nummer 9 van de wereld, werkte een uitstekend toernooi af. Hij klopte op weg naar de finale de Amerikaan David Terao (IJF 174), de Kazak Magzjan Sjamshadin (IJF 39), de Fransman Romain Valadier Picard (IJF 37) en de Mongoliër Ariunbold Enkhataivan (IJF 24), telkens met ippon.

 

In die finale kwam hij tegen de Georgiër Tsjkvimiani uit. Die was in 2019 nog wereldkampioen in de gewichtsklasse onder de 60 kg, maar hij had het niet onder de markt tegen onze landgenoot.

 

Een golden score moest uiteindelijk beslissing brengen en daarin sloeg Verstraeten als eerste toe met een beenworp, die waza-ari was meteen goed voor de zege. Zo pakt hij na Antalya 2021 opnieuw de eindzege op een Grand Slam.

 

Het toernooi in Boedapest was ook het eerste toernooi waar er punten te rapen vielen voor de olympische ranking richting Parijs 2024. Verstraeten is dus uitstekend begonnen met het oog op die Spelen.