Ga naar de inhoud

Wout van Aert blikt vooruit in Vive le Vélo: "De ploeg van Pogacar is niet supersterk, daarop moeten we proberen te spelen"

Wout van Aert deed nog eens zijn verhaal bij Maarten Vangramberen.

Gegokt en verloren. Het plan van Jumbo-Visma om UAE Team Emirates in de problemen te brengen op weg naar Longwy kwam er niet helemaal uit. Wout van Aert verdedigde bij Maarten Vangramberen in Vive le Vélo de tactiek van zijn ploeg. "We moeten de druk bij het team van Pogacar leggen en vroeg durven aan te vallen."

Met drie voorop, dat was niet helemaal het scenario waarop Wout van Aert gehoopt had. Maar de geletruidrager bleef toch vol doorgaan, om uiteindelijk als eenzame koploper opgepeuzeld te worden. De aanpak van Jumbo-Visma riep dan ook vragen op, maar Van Aert blijft achter het plan staan.

 

"Ik was één van de grote favorieten voor deze rit en dus zou het voor onze ploeg een heel moeilijke rit geweest zijn om te controleren. Niet alleen om achter een vlucht te rijden, maar ook om in het begin een controleerbare groep te laten wegrijden."

 

"Dat was bijna onmogelijk en dus kozen we voor het omgekeerde door te proberen mee zijn in de vlucht. We kwamen jammer genoeg maar met drie voorop, maar er was geen weg terug. Als ik mij liet terugzakken, lag de strijd weer open en zaten we weer in een positie waarin we de koers niet konden winnen."

 

Het trio werd zelfs een duo, toen Jakob Fuglsang het op 66 kilometer van het einde voor bekeken hield. "Fuglsang liet vanaf het begin uitschijnen dat hij niet veel vertrouwen in de vlucht had. Het is een beetje raar dat hij dan toch zo lang gebleven is."

 

"Toen we aan die heuvelzone kwamen besliste hij om zich te laten uitzakken. Dat
was wel jammer, want hij is een sterke renner en had zeker een bondgenoot
kunnen zijn om het nog langer uit te zingen."

 

"We hadden te weinig speelruimte en mankracht op zulke wegen om echt een kans te maken. Maar je moet het nog steeds proberen. De kaars van Quinn (Simmons, red.) was iets sneller uit en toen ik alleen kwam te zitten liepen de benen ook snel leeg."

 

Fuglsang werd uiteindelijk nog knap 23e, op amper 5 seconden van ritwinnaar Tadej Pogacar. Het doet de vraag rijzen: had Van Aert zich ook niet beter laten uitzakken om dan nog voor de zege te sprinten?

"Ik denk dat ik nooit nog de benen zou gehad hebben om voor de overwinning te sprinten. Je ziet ook wie er uiteindelijk wint vandaag en die is moeilijk te kloppen." 

We hadden te weinig speelruimte en mankracht om echt een kans te maken.

Wout van Aert

"Sarah moet thuisblijven vanaf nu, ze brengt ongeluk"

In de strijd voor het geel heeft Jumbo-Visma er een mindere tweedaagse opzitten. Tadej Pogacar kon eerst profiteren van de ellende bij de Nederlandse ploeg in de kasseienrit en kwam ook als grote triomfator uit de rit naar Longwy. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard likken hun wonden, maar Van Aert blijft strijdvaardig.

 

"Pogacar heeft tot nu toe heel weinig zwakke plekken laten zien. Eén zwakke plek is wel heel duidelijk en dat is dat zijn ploeg zeker niet supersterk is. Daarop moeten we proberen te spelen."

 

"Vandaag hebben we druk kunnen leggen bij hen, maar dan zie je dat er ook andere ploegen nog een handje toesteken. Dat was voor ons jammer. We moeten de druk bij hen proberen te leggen en vroeg durven aan te vallen. Dan is het wel te hopen dat we meer metgezellen meekrijgen, want met drie man doe je ze natuurlijk niet veel pijn."

 

Voor Van Aert zelf is deze Tour al een succes met 4 dagen in het geel en de straffe overwinning in Calais. Zijn 7e ritzege al in de Tour. "Misschien is dat toch wel de mooiste. Enerzijds omdat het in de gele trui was, anderzijds omdat we de koers daar als ploeg echt domineerden in de finale. Samen met die jongens de overwinning behalen, dat maakt het wel mooi."

 

Opvallend, bij 6 van zijn 7 ritzeges in de Tour was zijn vrouw Sarah De Bie er niet bij. Van Aert reageerde er met een kwinkslag op bij Vangramberen. "Ze moet thuisblijven vanaf nu. Vandaag was ze er opnieuw. Ik heb de hele dag voorop gereden en ben teruggepakt. Ze brengt ongeluk."

Vive le vélo

Talkshow waarin Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terugblikt op de voorbije Tourdag. Sammy Neyrinck is er opnieuw bij voor reportages uit de buik van het peloton of opmerkelijke verhalen langs het Tourparcours. En natuurlijk kan ook de rubriek 'Touristique' niet ontbreken om een vleugje Frankrijk in de Vlaamse huiskamer te brengen. De gasten zijn Marijn de Vries, Marc Sergeant en Tim Van Bael.
do 23 juni 2022 73 min
Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard