Ga naar de inhoud

Wereldspelen: Nog vier medailles erbij: goud voor Gilis, zilver voor acromannen, korfballers en duatleten

Tinne Gilis.

Op de slotdag van de Wereldspelen in Birmingham (VS) hebben de Belgen nog vier medailles binnengehaald. Tinne Gilis pakte goud in het squash, de acromannen, de korfballers en het mixed duatlon-team moesten vrede nemen met zilver.

Wereldspelen: 17 juli
23:31
20 medailles!

De Belgische balans oogt bijzonder fraai in Birmingham. Ons land sluit de Wereldspelen in de VS af met liefst 20 medailles, waarvan 11 gouden. Daarmee bezet ons land de 7e plaats in de medaillestand.


Vijf jaar geleden ging de Belgische delegatie met 24 medailles naar huis, maar toen waren daar "slechts" 7 gouden exemplaren bij.

22:19
Ook zilver in het duatlon

Arnaud Dely en Marine Ricour hebben in de mixed relay van het duatlon de 20e Belgische medaille gepakt. Enkel Frankrijk was sneller dan de twee Belgen, zij het wel een volle minuut. 


Het tweede Belgische team werd 4e.

22:18
Zilver voor korfballers

De Belgische korfballers hebben in de finale niet kunnen stunten tegen topfavoriet Nederland. Na een potje éénrichtingsverkeer werd het 23-12 voor de Noorderburen. Zilver dus voor de Belgen, die nog nooit het goud pakten op de Wereldspelen, maar wel al 9x zilver en 1x brons.

22:15
"Match tegen Taiwan kostte veel energie"

De Belgische korfballers moesten vrede nemen met zilver na verlies in de finale tegen Nederland (23-12).

"Zilver op de World Games is heel mooi", vertelde bondscoach Detlef Elewaut na afloop. "We hadden natuurlijk gehoopt om die finale iets spannender te maken, ook al weten we dat het moeilijk is tegen Nederland. We hebben een heel mooi toernooi gespeeld en dat moeten we meenemen."

De Belgian Diamonds versloegen zaterdag in de halve finale Taiwan na een spannend duel met 19-18. "Zij zaten op zich niet zo goed in het toernooi en we hadden gehoopt op een makkelijkere zege, maar we zijn toen enorm diep moeten gaan. Maar je ziet vandaag dat er heel veel vermoeidheid was bij de spelers. Dat hebben we moeten bekopen."

"Dat neemt niet weg dat Nederland nog een niveau hoger is dan wij. Het zijn allemaal profs. Maar als wij allemaal goed voorbereid en voldoende uitgerust zijn, moeten we ook tegen hen iets kunnen neerzetten."

Korfbal staat sinds 1985 op het programma van de Wereldspelen. Nederland won alle edities die sindsdien plaatsvonden. Telkens was België de verliezende finalist, behalve in 2017. Toen verloren de Belgian Diamonds in de halve finales verrassend van Taiwan en moesten ze in het Poolse Wroclaw vrede nemen met brons.

20:55
Wannes Vlaeminck, Viktor Vermeire, Simon De Wever en Jonas Raus na hun zilveren medaille
20:54
Derde acromedaille

De Belgische acrogymnasten hebben op de slotdag ook nog een keer van zich doen spreken. In de mannencompetitie pakten Simon De Wever, Jonas Raus, Viktor Vermeire en Wannes Vlaeminck het zilver. Enkel Groot-Brittannië deed beter dan de jonge Belgen.


Het is op de Wereldspelen al de derde acromedaille, na eerdere gouden medailles voor het meisjestrio en het gemengde paar.

19:10
Goud voor Gilis

Tinne Gilis heeft België een elfde gouden medaille bezorgd in Birmingham. In de finale van het squashtoernooi rekende ze gemakkelijk af met haar Britse tegenstandster Lucy Beecroft. 


Gilis, die op de Wereldspelen geen enkele game verloor, won met 3-0 (11-9, 11-7, 11-6).