Ga naar de inhoud

Belgische delegatie doet er in één klap 4 gouden medailles bij op de Wereldspelen

Bram Röttger en Helena Heijens

Vrijdag 15 juli is een bijzonder succesvolle dag geworden voor de Belgen op de Wereldspelen. In het jiujitsu veroverden Licai Pourtois en Florian Bayili het goud. Daarnaast was er ook nog een gouden plak voor het acrogymduo Helena Heijens/Bram Röttger en voor muurklimmer Nicolas Collin. De Belgische medailletellers staat nu op 12 stuks, waarvan 8 gouden en 4 bronzen.

Wereldspelen: 15 juli
04:30
Korfballers naar de halve finales

De Belgische korfballers hebben vrijdag hun 3e groepswedstrijd in groep B op de Wereldspelen met 29-14 gewonnen van Suriname.

De Belgen sluiten zo de groepsfase af met het maximum van de punten en staan zaterdag in de halve finales tegenover Taiwan, de nummer 2 uit groep A. In de andere halve finale neemt Nederland het op tegen Duitsland.


03:53
Bekijk de klim naar goud van Nicolas Collin
03:52
Alweer Belgisch goud, dankzij muurklimmer Nicolas Collin

Muurklimmer Nicolas Collin heeft België een 8e gouden medaille bezorgd op de Wereldspelen. Collin was in Birmingham de beste in de bouldercompetitie. In de finale was Collin sterker dan twee Japanners.

Voordien was Collin nochtans pas als 6e geëindigd in de kwalificaties, op 11 deelnemers. Hannes Van Duysen eindigde op de 7e plaats in de kwalificaties en werd zo uitgeschakeld.

Leuk detail: Collin mocht in Birmingham pas deelnemen nadat een Iraniër geen visum gekregen had en bovendien mikt de Belg vooral op de difficulty-competitie. "Daarvoor ben ik naar hier gekomen, maar mijn toernooi is natuurlijk na al geslaagd", lacht hij.

"Dat wil niet zeggen dat ik niet alles zal geven. Muurklimmen is mijn leven en dus ben ik maar wat blij twee dagen op rij aan de slag te kunnen."

Bij de vrouwen werd Chloé Caulier 8e op 12 deelneemsters in de kwalificaties. Zij was daarmee eveneens uitgeschakeld.

De Belgische delegatie in Birmingham telt nu 12 medailles: 8 gouden en 4 bronzen. Eerder op de dag was er voor Team Belgium al drie keer goud: twee in het jiujitsu en eentje in acrogym.

03:15
Heijens en Röttger: "Ongelooflijk gevoel"
03:12
Na zoveel maanden labeur is dit een beloning. Je kijkt er zo lang naar uit en als het dan ook nog eens lukt, is dat fantastisch. Nu is het rusten en genieten, want dit was de laatste wedstrijd voor ons.
Bram Röttger
03:10
Goud voor acrogymduo Heijens en Röttger

In het acrogym hebben Helena Heijens en Bram Röttger goud behaald in de categorie gemengd paar. Het Belgische duo behaalde in maart in Bakoe al 4 wereldtitels en deden daar nu in Birmingham dus nog een gouden plak bij.

Tijdens een ijzersterke kwalificatie haalden ze met hun tempo- en balansoefening een voorsprong van 3 punten op de andere 5 vijf teams.

Ook in de finale, waar de beste 4 teams opnieuw vanaf nul startten, bleek het Belgische duo een maat te groot voor de concurrentie. Met een totaalscore van 29.700 punten pakten ze de titel.

België telt nu al 11 medailles op de Wereldspelen, waarvan 7 gouden.

03:09
02:31
Ik ben trots op mijn werk. Spijtig genoeg kon de finale niet doorgaan, want ik wou liever op een andere manier winnen. In de groepsfase had ik haar al wel verslagen, dus gefrustreerd sta ik hier nu ook weer niet.
Licai Pourtois
02:27
Twee gouden plakken in jiujitsu

Licai Pourtois heeft vrijdag de gouden medaille veroverd in de klasse tot 57 kg in het jiujitsu bij de vrouwen. In de finale moest onze landgenote uitkomen tegen Christina Koutoulaki, die ze eerder al in de groepsfase klopte, maar de Griekse liet verstek gaan.

Tijdens de podiumceremonie kwamen de emoties los. "Ik dacht aan de voorbije jaren, met alle ups en downs. Alles wat ik gedaan heb, was voor dit toernooi. Beetje bij beetje heb ik hier naartoe gewerkt en als het dan allemaal in de juiste plooi valt, zorgt dat voor emoties. Ik heb er geen woorden voor", vertelde een gelukkige Pourtois.

Ook bij de mannen was er Belgisch goud. Florian Bayili was de beste in de klasse tot 69 kilogram. In de finale haalde hij het met een voordeelpunt van Mohamed Alsuwaidi uit de Verenigde Arabische Emiraten. Na afloop stond er nog steeds 0-0 op het scorebord en had niemand een strafpunt opgelopen.

"Ik had niet gedacht dat ik goud ging halen", zegt Bayili. "Dit was een perfecte dag, alles zat mee. Om 9 uur 's ochtends had ik mijn eerste gevecht en pas om 19 uur mijn laatste. Een lange dag dus, maar dit was wel dé dag. In de finale heb ik gewacht tot de laatste 10 seconden om mijn punt te halen."

De Belgische teller staat nu op 10 medailles: 6 gouden en 4 bronzen.

01:08
Geen nieuwe medaille voor waterskiër Fortamps

Olivier Fortamps is vrijdag op de 5e plaats geëindigd in de finale van het waterskiën (figuren) in Birmingham.

De 44-jarige Fortamps, die in de kwalificaties ook al 5e werd, sloot af met 9.410 punten. Het goud was voor de Amerikaan Adam Pickos (11.290 punten). Op de vorige Wereldspelen in 2017 was Fortamps nog goed voor brons.

00:07
Biljarter Eddy Merckx naar halve finales

Eddy Merckx heeft zich geplaatst voor de halve finales van het driebanden. De 53-jarige Belg versloeg de Spanjaard Daniel Sanchez in de kwartfinales met 40-38.

Sanchez nam in een aanvankelijk gelijk opgaande partij een 38-34 voorsprong. Merckx, tweevoudig wereldkampioen, sloeg terug en sprokkelde zes caramboles bij elkaar voor een plaats in de halve finales.

Daarin neemt Merckx het op tegen de Nederlander Dick Jaspers, de nummer 1 van de wereld en tevens vijfvoudig wereldkampioen.

15/07/22
21:57
Belgisch succes in het jiu-jitsu: Bayili en Pourtois naar finale

Florian Bayili (-69 kg) kwalificeerde zich voor de finale in het jiu-jitsu na zeges tegen de Panamees Adrian Milord (14-0) en de Fransman Valentin Blumental (6-2) in de groepsfase. Daarna was hij ook te sterk voor de Israëliër Viki Dabush (14-0) in de halve eindstrijd. In de finale treft hij later op de dag, om 1u06 Belgische tijd, Mohamed Alsuwaidi uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Licai Pourtois (-57 kg) won bij de vrouwen in de groepsfase van de Colombiaanse Margarita Campos Obando (14-0) en de Griekse Christina Koutoulaki (10-2). In de halve finales was ze te sterk voor de Deense Rebekka Ziska Dahl (16-4). In de finale, om 0u36, ontmoet Pourtois opnieuw de Griekse Koutoulaki.

21:55
Muurklimmer Collin plaatst zich voor finale

Muurklimmer Collin plaatste zich voor de finale in de bouldercompetitie. Hij werd zesde in de kwalificaties, op elf deelnemers. Hannes Van Duysen werd zevende en is uitgeschakeld. De finale staat vanaf middernacht op het programma.

Bij de vrouwen werd Chloé Caulier achtste, op twaalf deelneemsters, in de kwalificaties. Zij is ook uitgeschakeld.

21:53
Gilis staat in halve finales

Tinne Gilis heeft zich geplaatst voor de halve finales van het squashtoernooi. Gilis rekende in haar kwartfinale in twee sets (11-5 en 11-7) af met de Amerikaanse Marina Stefanoni. 

In de halve finale neemt ze het zaterdag op tegen de Française Coline Aumard.

17:00
Geen medaille voor Yannick Michiels

Yannick Michiels was met veel ambitie naar Birmingham afgezakt. De oriëntatieloper veroverde eerder al een medaille op het EK en het WK sprint. In 2017 pakte hij zilver op de Wereldspelen. 

Michiels ging tot het uiterste, maar een medaille pakken zat er vandaag nooit in. Hij eindigde uiteindelijk als 12de met 15'13".

De Nieuw-Zeelander Tim Robertson (14'17") was de snelste, voor Martin Regborn en Thomas Krvida.

Oriëntatielopen is een loopdiscipline waarbij de 'orienteurs' met behulp van een kaart zo snel mogelijk hun route zoeken tussen verschillende locatiepunten.

Daarvoor kijken ze naar de kenmerken en moeilijkheden van het terrein. In het onderdeel sprint dwingen de korte afstanden de lopers om erg snelle beslissingen te nemen. Elke fout kan hierbij fataal zijn.