Alec Segaert kroont zich tot Europees kampioen tijdrijden bij U23, ook al zilver en brons voor België

do 7 juli 2022 18:45
" "
Alec Segaert (archief) was de snelste bij de beloften.

Alec Segaert heeft de Europese titel veroverd op het EK tijdrijden voor beloften in Anadia, in Portugal. Eerder pakte Febe Jooris al brons bij de juniores en Jens Verbrugghe zilver.

De 19-jarige Alec Segaert hoorde als eerstejaarsbelofte tot de jongste renners van het deelnemersveld, maar toch was hij met ruime voorsprong de snelste in een lastige tijdrit over 22 kilometer.

De West-Vlaming werkte het parcours in Anadia af in 27'26" en was maar liefst 50 seconden sneller dan de Kroaat Fran Miholjevic en 51 seconden dan de Fransman Eddy Le Huithoze.

Segaert, die uitkomt voor de opleidingsploeg van Lotto-Soudal, kroonde zich vorig jaar ook al tot Europees kampioen bij de junioren. Op het WK voor junioren werd hij 3e. eerder dit jaar pakte hij in zijn eerste jaar als belofte ook al de Belgische titel tegen de klok. Jonathan Vervenne, de tweede Belg op het EK voor beloften, pakte de 5e plek.

In de tijdrit voor vrouwen onder de 23 jaar in Anadia ging de Europese titel naar de Nederlandse veldrijdster/wegrenster Shirin van Anrooij. Met een vierde plaats op 1'03" van Van Anrooij viel de West-Vlaamse Shari Bossuyt net naast het podium.

Zoon van Rik Verbrugghe pakt zilver

Ook Jens Verbrugghe kon een medaille wegkapen op het EK junioren. De zoon van oud-prof en oud-bondscoach Rik Verbrugghe behaalde zilver.

In de 22 kilometer lange individuele tijdrit ging de Europese titel naar de Luxemburgse junior Mathieu Kockelmann, die 28'06" nodig had voor de opdracht en daarmee 19 seconden sneller deed dan de zeventienjarige Verbrugghe. Die begon pas een jaar geleden met wielrennen, maar won eerder dit seizoen al een wedstrijd op UCI-niveau: de Franse Trophée Centre Morbihan.

Portugal organiseert deze maand niet alleen de Europese jeugdkampioenschappen op de weg, maar ook op de mountainbike én op de wielerpiste.

Eerder op de dag had de 17-jarige Febe Jooris als brons gepakt. Ze had 48 seconden achterstand op de nieuwe Europese kampioene, de Duitse Justyna Czapla. De Franse Eglantine Rayer werd tweede op 45 seconden.

De Italiaanse Federica Venturelli finishte bijna in dezelfde tijd als de Belgische tijdritkampioene, de honderdsten van een seconde maakten het verschil in het voordeel van Jooris.

Ook de tweede Belgische juniore, Xaydee Van Sinaey, werkte een goeie tijdrit af: de Belgische kampioene cyclocross reed 1'22" trager dan Czapla en was daarmee zevende op 35 deelneemsters.