EK zeilen: Lefèbvre en Pelsmaekers eindigen 15e, Maenhaut en Geurts doen het goed in Silver Fleet

zo 10 juli 2022 17:17

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers hebben het EK in het Deense Aarhus in de 49er-klasse afgesloten op de vijftiende plaats. Alleen top de 10 mocht deelnemen aan de medaillerace. Bij de vrouwen eindigden Isaura Maenhaut en Anouk Geurts als 26e.

EK zeilen 49er en 49er FX

17:17

15e plaats voor Lefèbvre en Pelsmaekers

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers hebben zondag het EK in het Deense Aarhus in de 49er-klasse afgesloten op de vijftiende plaats.

De twee Belgen legden in de laatste twee regatta's op zondagmorgen beslag op de zesde en negende plaats. Met een totaal van 129 punten schoven ze nog zes plaatsen op naar de vijftiende plaats in de eindstand. Enkel de top 10 zeilt de medaillerace.

Bij de vrouwen wonnen Isaura Maenhaut en Anouk Geurts (49erFX-klasse) hun regatta van de dag in de Silver Fleet. Ze zijn 26e met 108 punten. Ook hier mag enkel de top 10 deelnemen aan de medaillerace.

09/07/22
19:17

Geen Belgische vooruitgang

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers zijn zondag op de voorlaatste dag van het EK zeilen in de 49er in het Deense Aarhus een plaats gezakt, van 20 naar 21.

Op zaterdag werd het programma verstoord door de weersomstandigheden en kon slechts één regatta plaatsvinden. Lefèbvre en Pelsmaekers legden beslag op de 15e plaats en behaalden zo 114 punten na 13 races. Het Spaanse duo Diego Botin en Florian Trittel Paul staat nog steeds aan de leiding.

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts konden zich niet plaatsen voor de Gold Fleet, de top 25 waar de medailles op het spel staan. In de Silver Fleet deden ze het vandaag goed met één zege en 2 tweede plaatsen. De 26e plaats is het hoogst haalbare.

08/07/22
17:21

Belgische mannen vallen terug naar 20

Het was een mindere dag voor Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers, die 9 plaatsen verloren en van 11 naar 20 terugvielen. Er werden 3 regatta's gezeild, goed voor een 16e, 22e en 20e plaats.

Na 12 races tellen de twee 100 punten. De Spanjaarden Diego Botin en Florian Trittel Paul leiden met 41 punten. Er staan nog 5 races op het menu voor de medaillerace op zondag. Daarin doet de top 10 mee en zijn er dubbele punten.

Bij de vrouwen gingen Isaura Maenhaut en Anouk Geurts ook achteruit, 4 plaatsen, ze staan na 12 regatta's 26e. Ze kenden nochtans een goeie dag in de Silver Fleet met een 2e, 2e en 1e plaats.

Op kop liggen de Zweedse vrouwen Vilma Bobeck en Rebecca Netzler op kop met 46 punten. Ook in de 49er FX zijn er nog 5 races voor de medaillerace van zondag.

07/07/22
18:59

Lefèbvre en Pelsmaekers verliezen plekje

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers zijn van de 10e naar de 11e plek gezakt op het EK zeilen in de 49er-klasse.

De olympiërs begonnen de dag goed met een 6e en 2e plek in het Deense Aarhus, maar moesten ook vrede nemen met een 18e plek in een regatta. Na negen proeven staan ze 11e met 46 punten.

De Nederlanders Bart Lambrieux en Flrois van de Werken blijven op kop met 29 punten. Er staan nog 8 regatta's op het programma voor de medaillekoers op zondag. Daar mag de top 10 aan deelnemen.

Bij de vrouwen blijven Isaura Maenhaut en Anouk Geerts op de 30e plek staan. Ze pakten wel een tweede plek in een van de drie regatta's van de dag, maar eindigden ook eens 19e en 20e.

Na 9 proeven hebben ze 102 punten. De Zweden Vilma Bobeck en Rebecca Netzler staan op kop met 21 punten. Bij de vrouwen staan er nog 5 regatta's op het programma voor de medaillekoers.

06/07/22
17:55

Lefèbvre en Pelsmaekers doen het uitstekend

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers zijn na de 3 races van woensdag opgeklommen naar de 10 plaats in de 49er-klasse.

De olympiërs kenden een goede dag en eindigden op de 3e, 2e en 8e plaats. Daarmee tellen ze 25 punten na 7 races en stijgen ze 13 posities in de tussenstand. De Nederlanders Bart Lambriex en Floris van de Werken behouden hun koppositie met 11 punten op de teller.

Er staan nog 11 wedstrijden op het programma voor de medaillerace van zondag, waarin de 10 eerste duo's aantreden en ook een verdubbeling van de punten tegemoet mogen zien.

Bij de vrouwen zijn Isaura Maenhaut en Anouk Geurts dan weer in vrije val in de 49erFX-klasse. Het duo beleefde aanvankelijk een moeilijke dag met een 18e en 22e plaats, alvorens in de laatste regatta toch op een verdienstelijke 5e plaats te finishen.

Na 6 races begeven Maenhaut en Geurts zich op de 30e plek in het klassement met 61 punten. De Denen Johanne et Andrea Schmidt blijven aan de leiding met 12 punten. Er volgen nog 8 wedstrijden in aanloop naar de medaillerace van zondag.

05/07/22
23:53

Lefèbvre en Pelsmaekers kamperen op de 23e stek

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers staan in de 49er op de 23e plek na dag 1 in Aarhus.

Lefèbvre en Pelsmaekers moeten na 3 races, waarin ze 4e, 13e en 8e werden, vrede nemen met de 23e plaats (25 punten). De Belgische tandem stond aanvankelijk 22e, maar zakte een plaats nadat de wedstrijdjury een Kroatische boot na een klacht een andere score toegekend had, waardoor die steeg in de tussenstand.

De Nederlanders Bart Lambriex en Floris van de Werken (6 punten) staan aan kop. Lefèbvre en Pelsmaekers moeten 9 kwalificatieraces afwerken waarna 8 finaleraces en de medaillerace volgen.

23:52

Maenhaut en Geurts op 22

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts staan dinsdag na afloop van de 1e dag van het EK 49erFX in het Deense Aarhus op de 22e plaats.

Maenhaut en Geurts eindigden de 3 regatta's respectievelijk als 14e, 8e en 16e. Met een totaal van 38 punten staan ze op de 22e plaats.

De leiding is in handen van het Deense duo Johanne en Andrea Schmidt, die 8 punten totaliseren. Na 6 kwalificatieraces volgen 8 finaleraces, waarna de beslissing in de medaillerace valt.