Thomas Dekker: “Het wordt moeilijke Tour voor Van der Poel, ik schat Van Aert hoger in”

  Van der Poel kon nog niet schitteren in deze Tour.

  Geen Vive le Vélo op de rustdag en dus keken we even over de grens bij de NOS-collega’s van De Avondetappe. Daar werd de Tour van Mathieu van der Poel tegen het licht gehouden. Ex-renner Thomas Dekker ziet het somber in voor de renner van Alpecin-Deceuninck. “Er zijn weinig mogelijkheden voor Van der Poel.”

  Vorig jaar schoot Mathieu van der Poel al in de tweede Touretappe raak en droeg hij zes dagen het geel. Het contrast met dit jaar is groot. De Nederlander hield zich de voorbije dagen koest en gaf ook zelf aan dat hij nog niet super is. Na een maand zonder wedstrijd sinds de Giro is het nog zoeken naar het juiste ritme.

   

  Ex-renner Thomas Dekker liet in de Avondetappe zijn licht schijnen over Van der Poel. Hij koestert geen hoge verwachtingen voor zijn landgenoot in deze Tour. “Ik denk dat het een moeilijke Tour wordt voor Van der Poel. Van Aert is gewoon sneller als het op een sprint aankomt en hij is ook een betere tijdrijder. De ritten die dan overblijven, dat kan Van Aert ook heel goed.”

   

  “In de Tour wordt vaak niet gekoerst zoals in de Giro, waar we Van der Poel heel vaak voor het peloton hebben zien rijden. Van der Poel is bergop niet de allerbeste en er zijn weinig glooiende etappes. De kasseienrit op woensdag is natuurlijk een mooie kans voor hem. Maar er zijn dus weinig mogelijkheden.”

   

  Van der Poel was erg sterk in de Giro, maar dat is volgens Dekker geen referentie voor de Tour. “Dit is toch weer een ander niveau. Het is nerveuzer, het specialisme is op bepaalde punten groter. Van der Poel is natuurlijk een alleskunner. Hij gaat vast nog iets uit zijn hoge hoed toveren, maar het zal niet makkelijk zijn deze Tour.”

   

  "Ook geel pakken wordt moeilijk. Hij staat al op 20 seconden van Van Aert. Die moet dan al pech krijgen of niet mee zijn in de aanval."

  Van Aert is sneller en een betere tijdrijder. De ritten die dan nog overblijven, dat kan Van Aert ook heel goed.

  Analist Thomas Dekker

  "Ik schat Van Aert op dit moment hoger in"

  Van der Poel heeft deze week zelf twee dagen aangekruist: morgen de kasseienrit naar Arenberg en donderdag de punchersetappe naar Longwy. “Woensdag gaat hij natuurlijk koersen, want dan zijn die kasseien er. Maar donderdag zal iedereen nog redelijk fris zijn en de belangen zijn heel groot", zegt Dekker.

   

  "Als hij wacht op de sprint op die slothelling, dan zal Van Aert hem kloppen. Ik schat hem nu hoger in. Maar als hij woensdag wint, dan is zijn Tour geslaagd en maakt het allemaal niet meer uit. Van Aert zal daar zijn grootste concurrent zijn, maar hij heeft wel het grote voordeel dat Van Aert toch om zich heen moet kijken naar Roglic en Vinegaard."

   

  "Maar dan is er ook nog de pech, de renners die niet zo goed over de kasseien kunnen rijden, de klassementsrenners… Het gaat een koers in een koers worden. Dat hebben we gezien toen Lars Boom die rit won. Er zijn heel veel belangen.”

   

  “We gaan woensdag en donderdag gewoon veel duidelijkheid krijgen. Ik denk dat Van der Poel zijn Tour wel geslaagd is als hij maar één etappe wint. Hij heeft in de Giro de hele koers gekleurd en toen won hij ook maar één rit. Je wint gewoon niet zo makkelijk een wedstrijd, zeker niet wanneer het specialisme zo groot wordt."

   

  "Hij moet hopen dat er nog eens een paar etappes zijn waar er 20 renners wegrijden en dat hij mee is. Maar echt bij de favorieten en de sterkste renners wegrijden op het moment suprême is heel moeilijk.”

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8