Sporza Dox: waarom is de gele trui van Wout van Aert geel en de groene trui groen?

  Wout van Aert veroverde in Denemarken zowel de gele als de groene trui. Maar hoe komen de iconische leiderstruien van de klassementen in de Tour de France aan hun kleur? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Sporza Dox.

  Het is een van de meest iconische beelden uit de sportgeschiedenis: een renner in een gele trui. Wielervolgers weten meteen dat daar de leider in de Ronde van Frankrijk rijdt.


  Al meer dan 100 jaar maakt die gele trui deel uit van het Tourpeloton. Maar waarom werd dat shirt plots in het leven geroepen en wat heeft de politieke situatie in Frankrijk met de kleur ervan te maken?


  Dat en nog veel meer kom je te weten in een nieuwe aflevering van onze YouTube-serie Sporza Dox. Welke hardnekkige misverstanden doen er bijvoorbeeld de ronde over het ontstaan van de groene trui en bolletjestrui? En waarom ligt Eddy Merckx aan de oorsprong van de witte trui, zonder hem zelf ooit te winnen?

  Wie draagt er nu een iconische leiderstrui in de Tour?

  Tour de France klassement

    naamploegresultaat
  1Jonas VingegaardTJV79:33:20
  2Tadej PogacarUAD+2:43
  3Geraint ThomasIGD+7:22
  4David GauduGFC+13:39
  5Aleksandr VlasovBOH+15:46
  6Nairo QuintanaARK+16:33
  7Romain BardetDSM+18:11
  8Louis MeintjesIWG+18:44
  9Alexey LutsenkoAST+22:56
  10Adam YatesIGD+24:52