Ga naar de inhoud

Bas Tietema laat Tadej Pogacar rappen: "Hij vindt het heel leuk om te doen"

Bas Tietema legt zijn koerstenue even opzij en kruipt tijdens de Tour weer in de huid van Youtuber.

Tadej Pogacar strikken om een stukje te rappen op je nieuwe wielerlied. Het is een stunt die Youtuber en renner Bas Tietema op zijn conto mag schrijven. Op "Wielerhart" laat Pogacar zijn rapkunsten zien. Hoe dat precies tot stand kwam, legde Tietema uit in Sporza Tour op Radio 1. "Pogacar zei meteen: "Gaaf, laten we dat doen!""

Bas Tietema en zijn bende zijn niet aan hun proefstuk toe met "Wielerhart". “Het is drie jaar geleden begonnen. Elk jaar maken we een beetje voor de grap een nummer. Vorig jaar ging het nog over Roglic. Wij kunnen eigenlijk helemaal niet zingen. Een producer moet ons geluid daarom meestal rechttrekken."

 

"Dit jaar dachten we: laat ons samen met een coureur een nummer maken. Pogacar is natuurlijk een topsporter, maar het is eigenlijk ook gewoon een hele jonge jongen die het heel leuk vindt om dit soort dingen te doen."

 

De Sloveen was dan ook snel overtuigd om mee te werken. "We stuurden hem een berichtje en hij zei: “Ja gaaf, laten we dat doen!” We hebben toen een nummer gemaakt en hij wou graag rappen. Op afstand hebben we dat dan allemaal in elkaar gemixt."

 

"Pogacar doet wel vaker rapmoves, zo kwam ook het rapidee tot stand. Hij
had het al eens eerder zelf gedaan en toen dachten we om dat eens professioneel in een nummer te doen."

 

Een zomerhit scoren met "Wielerhart" is niet meteen de ambitie van Tietema & co. “We wilden eigenlijk meegeven dat het plezier van het wielrennen, of je nu de Tour de France rijdt of gewoon zelf door de wind fietst op een trainingsrondje, er voor iedereen  is en het ook iedereen met elkaar verbindt."

"Wheelie sorry"

Een betere lancering van de nieuwe reeks "Tour de Tietema" had Bas Tietema zich niet kunnen indenken. Zeker omdat het even leek alsof hij de video's niet langer zou mogen maken, na een conflict met Tourorganisator ASO.

 

"Vorig jaar zijn er een aantal video’s offline gehaald, dat had te maken met de beeldrechten. Uiteindelijk is het goed gekomen en kunnen we dit jaar weer video’s maken."

 

Zo streek onder meer de befaamde "Wheelie Contest" de ASO vorig jaar tegen de haren in. Tietema en zijn makkers streken de plooien glad bij de Tourstart in Kopenhagen. Tourdirecteur Christian Prudhomme kreeg er een grote taart met als ludiek opschrift: "Wheelie sorry".