Niet allemans vriend: "Grote klasse hoe Patrick Lefevere achter zijn coureurs staat"

  Patrick Lefevere mocht al 2 keer juichen in Denemarken.

  Je bent voor of tegen hem. Maar één ding dat je kan zeggen is dat Patrick Lefevere succesvol is en blijft. We zijn 2 dagen ver in de Tour en teammanager van Quick Step-Alpha Vinyl mocht al 2 keer juichen, met geel als bonus. Iedereen gisteren aan tafel in Vive le Vélo apprecieerde Lefevere, de een al meer dan de ander.

  Yves Lampaert verraste vriend en vijand - en zichzelf - in de openingstijdrit (mét geel erbovenop) en Fabio Jakobsen won bij zijn allereerste sprintkans in zijn allereerste Tour. Reden tot feesten voor Patrick Lefevere.

  Gisteren schoof Brian Holm, ploegleider bij Quick Step - Alpha Vinyl, aan tafel in Vive le Vélo. Hij was ideaal geplaatst om een beeld te schetsen van Lefevere. "Wie Patrick voor mij is? Slim en af en toe een speciale", klinkt het eerlijk over de man die al meer dan 40 jaar een ploeg leidt. "Hij is er nog altijd bij."

  "Je kunt Patrick altijd bellen, hij neemt altijd op. Als er bijvoorbeeld iets in de kranten staat, kan je hem bellen en dan is hij altijd rustig."

  Wat Holm het belangrijkste vindt: "Hij is er altijd 100 procent voor zijn ploeg. Ook als je niet wint, heb je zijn vertrouwen."

  Hij is altijd de beschermheer van zijn renners, vat presentator Karl Vannieuwkerke samen. Daarom kan hij mischien niet altijd goed kritiek verdragen. Daarvan kan Thijs Zonneveld getuigen. De Nederlandse columnist is niet de beste vriend van de Belgische manager. "Voor hem niet, maar ik zeg gewoon wat ik vind en wat ik zie. En dat vindt hij soms heel lastig."

  "Maar ik vond onze Twitterconversaties ook wel heel mooi en komisch. Ik vind het jammer dat hij niet meer op Twitter zit. Over zijn filmpje na de zege van Lampaert op Instagram moest ik keihard lachen. Ik kan er wel van genieten."

  "Patrick Lefevere is een heel belangrijk figuur. In het boek wielrennen speelt hij echt wel een hoofdrol."

  Patrick Lefevere is slim en af en toe een speciale.

  Ploegleider Brian Holm

  "Hoe hij achter zijn coureurs staat, dat is grote klasse van Patrick"

  Jan Bakelants heeft voor Lefevere gereden. "We hebben ook wel eens ruzie gemaakt", geeft de renner toe. "Maar dat is normaal bij Patrick. Ik heb dat graag. Dat is zwart en wit, zoals ikzelf ook in elkaar steek. Dat is geen achterklap, maar recht voor de raap. Ik kan heel goed mee om met die stijl."

  Het verhaal-Jakobsen - die 2 jaar geleden tussen leven en dood zweefde na een zware val in Polen - typeert Lefevere heel erg, stelt Bakelants: "Patrick is iemand die achter zijn coureurs staat. Toen ik bij AG2R mijn rug gebroken had, kon ik al de rommel alleen gaan oplossen."

  "Terwijl Patrick de eerste was om te gaan rondbellen en ervoor te zorgen dat er een privéjet was om de ouders van Jakobsen in te vliegen. Er werd meteen een heel plan opgesteld, er was geen haast bij de terugkeer."

  "Ik heb je juist 2 jaar laten bijtekenen, ik weet dat ik daarin misschien niets ga terugkrijgen als return on investment, maar dat maakt niet uit. Ik ga je niet terugzetten", schetst Bakelants de redenering van Lefevere.

  "In principe kan je loon worden gehalveerd na 3 maanden en kan je na 6 maanden op een werkloosheidsuitkering gezet worden. Daar was allemaal geen minste sprake van. Dat bewonder ik enorm aan Patrick."

  "En dat was niet alleen met Jakobsen, maar ook bij het ongeluk met De Plus en Vakoc in Zuid-Afrika. Dat is altijd zo geweest en dat vind ik grote klasse."

  Zonneveld vindt dat Lefevere soms wel te ver gaat. "Hij heeft zich hard gemaakt voor Jakobsen, maar misschien zelfs te hard. Zoals toen hij Groenewegen een moordenaar noemde op Twitter. Ik snap waar het vandaan komt, maar soms is het too much."

  Lefevere vist anderzijds ook coureurs op die niet meer bestaan. Denk maar aan Mark Cavendish, die vorig jaar in de Tour 4 ritten won. "Cavendish en Jakobsen staan op zijn conto", geeft Zonneveld toe.

  Gerelateerd:

  tourmanager 2022

  Jouw ploeg ook aan de start?
  Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Tourmanager van 2022!