Emotionele Dylan Groenewegen triomfeert na 3 jaar weer in de Tour: "Mentaal is het heel zwaar geweest"

  Dylan Groenewegen wint voor het eerst sinds 2019 weer in de Tour.

  Na Fabio Jakobsen op zaterdag sloot Dylan Groenewegen de Deense driedaagse af met een nieuwe Nederlandse etappezege. De spurtbom van BikeExchange-Jayco bleef Wout van Aert (voor een 3e keer 2e) nipt voor. "Ik wil iedereen danken die me geholpen heeft om op topniveau terug te keren in de Tour", reageerde een duidelijk emotionele Groenewegen na afloop.

  De wederopstanding van Dylan Groenewegen is een feit. Gisteren sloot Fabio Jakobsen het zwarte hoofdstuk van Katowice af met een etappezege, vandaag was Groenewegen aan de beurt.

   

  "Wat kan ik zeggen", zuchtte een opgeluchte en duidelijk emotionele Groenewegen na afloop. "Eerst en vooral dank ik mijn team en mijn familie. Ik ben terug in de Tour en ik ben in goede doen, dit is zo mooi."

   

  Na de Ronde van Polen in 2020 ging ook Groenewegen door een zware periode: "Fysiek was het geen zware opgave om op dit niveau terug te keren, maar mentaal wel. Deze zege is in de eerste plaats voor mijn vrouw en mijn zoon."

   

  "Diep in de finale raakte ik nog even betrokken bij een valpartij, maar ik ben rustig gebleven en kwam uiteindelijk weer in een goede positie terecht. Nadien bracht Grondahl Jansen me perfect en kon ik het afmaken."

  Mentaal is het een hele zware opgave geweest om op dit niveau terug te keren.

  Dylan Groenewegen

  Groenewegen had uiteindelijk slechts een paar centimeters marge op Van Aert: "Ik kwam met meer snelheid dan Wout, het was sowieso heel nipt. Ik heb in elk geval meteen gevierd alsof ik gewonnen had."

   

  Het is voor Dylan Groenewegen zijn 5e etappezege in de Ronde van Frankrijk. Hij was eerder al in 2018 en 2019 aan het feest. De voorbije twee edities was de snelle Nederlander er niet bij.

  Gerelateerd: