Ga naar de inhoud

Tibo De Smet en Noor Vidts maken indruk op Nacht van Atletiek

Noor Vidts laat de hamstringzorgen achter zich.

Rani Rosius kwam op de Nacht van de Atletiek terecht op plek 2.

0 / 0

Tibo De Smet heeft tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden een toptijd van 1'44"89 neergezet op de 800 meter. Hij verbeterde daarmee ruim zijn persoonlijk record. Indoorwereldkampioene Noor Vidts was tevreden bij haar comeback, lokale heldin Rani Rosius snelde naar de 2e plaats op de 100 meter en Ruben Verheyden liep de EK-limiet op de 1.500 meter.

De Nacht van de Atletiek is traditioneel een afspraak voor de top van de Belgische atletiekwereld om zich te meten met enkele sterke buitenlanders. Een straffe prestatie kwam er op de 800 meter van Tibo De Smet.

 

De Smet kroonde zich vorige week al knap tot Belgisch kampioen met een persoonlijk record van 1'45"32, maar in Heusden (1'44"89) ging hij nog een stuk sneller. De Smet komt op de twaalfde plaats terecht op de Europese ranking en was sinds vorige week al geplaatst voor het EK in München in augustus. 

 

De Smet dook met zijn tijd in Heusden ook onder de WK-limiet, maar die kwalificaties werden vorige week afgesloten. De Smet komt zo dus net te laat voor Eugene. Op de 800 meter ging de overwinning overigens naar de Australiër Peter Bol (1'44"26).

 

"Ik wist dat ik nog sneller kon, maar niet zo snel", vertelde een tevreden De Smet na afloop. "Nu kom ik tot op vijf honderdsten van het persoonlijk record van Eliott Crestan, mijn idool. Ik nestelde mij in het begin van de race achterin, maar voelde toen al dat ik nog heel wat kon opschuiven en dat lukte ook."   

 

De gemiste WK-kwalificatie is geen al te grote teleurstelling voor De Smet: "Van in het begin van het seizoen is mijn doel het EK in München geweest, dus ik ga niet treuren en vooral genieten. De komende weken plan ik niet veel wedstrijden en wil ik me op training voorbereiden op dat EK."

Rosius botst op Nederlandse, Vleminckx wint bij mannen

Op de 100 meter kwamen nog enkele Belgische atleten in actie. Bij de vrouwen liep Rani Rosius in een tijd van 11"39 naar de 2e plaats na de Nederlandse Jamile Samuel. Bij de mannen won Kobe Vleminckx in 10"26, amper 1 honderdste boven zijn persoonlijke record.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Noor Vidts lijkt klaar voor WK, Verheyden onder EK-limiet

Op de 100 meter horden eindigde Noor Vidts dan weer als vierde in een tijd van 13"33. Na problemen aan de hamstrings was het voor Vidts pas de eerste horderace van het seizoen. 

 

"Hier ben ik heel blij mee", zei Vidts na afloop. "Pas deze week hebben we een eerste volwaardige hordetraining afgewerkt, hiervoor was dat moeilijk door die hamstringproblemen. De horden is toch een discipline waarbij je altijd wat moet zoeken naar wedstrijdritme, dus voor een seizoensopener is deze chrono top."

 

"Ik trek zonder concrete verwachtingen naar het WK", gaf Vidts ook nog mee. "Dat heeft altijd goed gewerkt. Ik ga daar vooral genieten en in elke proef mijn best doen, en dan zien we wel wat dat oplevert. 

 

"Ik heb heel veel looptrainingen gedaan, dus in de 800 meter heb ik het meeste vertrouwen. Verspringen wordt misschien het moeilijkste, maar dat ga ik maandag een eerste keer testen in Frankrijk. Dinsdag stap ik dan op het vliegtuig naar het WK." 

 

Op de 1.500 meter plaatste Ruben Verheyden zich dan weer voor het EK in München. Hij snelde naar de 2e plaats in een tijd van 3'35"19. Tarik Moukrime (3'36"43), Stijn Baeten (3'36"52) en Jochem Vermeulen (3'37"73) presteerden ook sterk, maar raakten niet onder de EK-limiet van 3'36".

Ik trek zonder echte verwachtingen naar het WK, ik ga daar vooral genieten en zien wat mij dat zal opleveren.

Noor Vidts na de Nacht van de Atletiek

Noor Vidts (archief).

Elise Vanderelst met vertrouwen naar WK na PR op 800 meter

Elise Vanderelst is zaterdag vijfde geëindigd op de 800 meter bij de Nacht van de Atletiek in Heusden. De Europese indoorkampioene op de 1.500 meter verbeterde haar persoonlijk record gevoelig tot 2'01"68.Het persoonlijk record van Vanderelst stond sinds 2020 op 2'02"65. Een goed teken op minder dan twee weken voor het WK in Eugene, waar ze in actie komt op de 1.500 meter. 

 

Op de 400 meter horden ging de zege naar Paulien Couckuyt. Ze klokte bij haar laatste wedstrijd voor afreis naar het WK in Eugene 55"45. De beste seizoenstijd van Couckuyt staat sinds het BK van vorige week op 55"30, haar nationale record bedraagt sinds de Spelen in Tokio 54"47. 

 

"Mijn gevoel zit best goed", aldus Couckuyt na haar wedstrijd. "Alleen mis ik wat tegenstand om echt tot het uiterste te gaan. Ik ben een kampioenschapsloper, dus ik ben er wel van overtuigd dat ik op het WK weer in de 54 seconden kan lopen. Of ik dan echt al richting mijn Belgisch record ga, is nog een andere vraag, maar dat wil ik vooral op het EK in München in augustus aanscherpen."