Straf voor Hein Vanhaezebrouck in beroep bevestigd: 3 speeldagen schorsing, waarvan 1 effectief

  De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal heeft Gent-coach Hein Vanhaezebrouck drie speeldagen schorsing, waarvan één effectief, opgelegd. De Raad oordeelde dat de uitspraken van Vanhaezebrouck in de media over scheidsrechtersbaas Bertrand Layec niet onder vrijheid van meningsuiting vielen en zijn gedrag in de catacomben niet door de beugel kon.

  Aanleiding voor de straf was de rode kaart die Hein Vanhaezebrouck kreeg tegen Racing Genk. In de catacomben bleef hij aanhoudend roepen "dat het een schande was", wat scheidsrechter Nathan Verboomen kon horen.

  Voor deze actie krijgt Vanhaezebrouck 1 speeldag effectief en een boete van 1.000 euro. De 2 speeldagen voorwaardelijk krijgt hij voor zijn uitlatingen in Het Laatste Nieuws.

  Vanhaezebrouck zei onder meer dat scheidsrechtersbaas Bertrand Layes "een grote leugenaar" was, waarmee hij zijn integriteit in twijfel trok.

  Beerschot-voorzitter Vrancken wel vrijgesproken

  Voor Beerschot-voorzitter Francis Vrancken kwam er voor de tweede keer de vrijspraak, nadat het bondsparket in beroep was gegaan tegen de beslissing van het Disciplinair Comité.

   

  In Het Nieuwsblad had Vrancken een toespeling gemaakt over de banden tussen Antwerp en het bedrijf waar scheidsrechter Nathan Verboomen voor werkt. Die situatie zorgde volgens Vrancken "een zweem van partijdigheid".

   

  De Raad vond zijn uitspraken niet strafbaar omdat ze steunden op een objectief feit waar effectief vragen over gesteld konden worden en Vrancken geen definitief standpunt over de belangenvermenging had ingenomen