Patrick Lefevere: "Voor het eerst in mijn leven bijna zonder woorden"

  Patrick Lefevere pronkt naast geletruidrager Yves Lampaert.

  Ritwinst én geel voor Yves Lampaert (Quick Step-Alpha-Vinyl), dat had ook ploegmanager Patrick Lefevere niet zien aankomen. "Ik ben blij dat de kranten morgen niet meer geel zullen kleuren voor Jumbo-Visma, maar voor ons."

  De Tour begon onder een slecht gesternte voor Quick Step-Alpha Vinyl. De ploeg moest Tim Declercq thuislaten na een positieve coronatest en vanmorgen testten ook nog eens 2 personeelsleden positief. Maar Yves Lampaert toverde verrassend weer een glimlach op het gezicht van Lefevere.

  "Dat kieken... Wat kan ik zeggen? Niks meer. Hij is van mijn streek, hij is een boerenzoon. Hij was tweede op het Belgisch kampioenschap tijdrijden, na Remco. Ik had ook gezien dat hij zondag in de wegrit heel goed was, maar in Middelkerke was het moeilijk. Ik weet dat hij met de fiets kan rijden."

   

  Lampaert liet al eerder zijn tijdrijderscapaciteiten zien, maar vaak ontbrak de kers op de taart. "Ik denk dat Yves een beetje het geloof verloren was dat hij een goede tijdrijder is, omdat hij altijd geklopt werd. Maar vandaag was het fantastisch."

   

  "Ik had eigenlijk niet zoveel geloof in winst vandaag, daar moet ik eerlijk in zijn. We wisten dat Asgreen na zijn zware valpartij niet oké was. We kennen Yves allemaal als een goede, sympathieke coureur. Maar hier het geel pakken in de eerste rit van de Tour, ik zit voor het eerst in mijn leven bijna zonder woorden."

   

  In tegenstelling tot Wout van Aert moest Lampaert niet in de regen rijden. Van Aert wou dat niet als excuus aanhalen. Ook Lefevere vindt het geen argument. "Wat is dat voor gezever? Regen of geen regen, het was nat. Er zijn renners gevallen voor Wout en na Wout. Ik ben blij dat de kranten morgen niet meer geel zullen kleuren voor Jumbo-Visma, maar wel voor ons. Voor alle duidelijkheid, ik heb niks tegen Wout."

   

  Lampaert is einde contract bij Quick Step-Alpha Vinyl. Dankzij zijn verrassende dubbelslag staat hij meteen een pak sterker aan de onderhandelingstafel. Dat beseft ook Lefevere.

   

  "Ik zou eigenlijk beursmakelaar moeten worden. Elke keer ik met renners spreek, van Quinten Hermans tot iedereen, winnen ze altijd en gaan de prijzen omhoog. Ik zou morgen moeten veranderen van job. Maar na alle pech die Yves gehad heeft, van vorig jaar tot de afgelopen Parijs-Roubaix, heeft hij eindelijk wat hij verdient. Ik hoop dat de contractverlenging in orde komt, als die managers niet te gek worden." 

  Gerelateerd: