Ga naar de inhoud

Het coronaprotocol tijdens de Tour: een positieve test betekent niet per se een retourticket

Blijft het peloton dit jaar gespaard van corona?

Het coronaspook dwaalt al weken rond in het peloton. Voor vele renners is de grootste vrees tijdens de Tour dan ook om besmet te raken, al hoeft een positieve test niet noodzakelijk het einde van hun wedstrijd te betekenen. "Een medische jury zal de beslissing nemen, afhankelijk van de besmettelijkheid van de renner."

Er is al heel wat inkt gevloeid over dame corona in de Tour de France. Een rist renners moest last minute afhaken door een positieve test, maar bijvoorbeeld Bob Jungels (AG2R-Citroën) kon ondanks een "lichtpositieve test" toch starten. 

 

Wat is het protocol indien een renner positief test tijdens de Tour? Piet Daneels, ploegdokter van Intermarché-Wanty Gobert, legt het voor ons uit. 

 

"Donderdag is er een vergadering geweest met de UCI. Daarin is verduidelijkt dat op de rustdagen er voor alle renners en personeel een sneltest zal voorzien worden. Voor het personeel is er aanbevolen om elke twee dagen een test te doen."

 

Wat als zo'n test een positief resultaat oplevert? Een soort medische commissie zal dan bepalen of de renner in kwestie in de Tour kan blijven of niet. "De beslissing wordt genomen door UCI-arts Xavier Bigard in samenspraak met de ploegdokter en de covidarts van de wedstrijdorganisatie."

Bob Jungels mocht ondanks een lichtpositieve test toch starten.

"Geen regel om de gele of groene trui te beschermen"

De beslissing van die commissie wordt genomen op basis van twee criteria. Enerzijds de CT-waarde, die de virale lading van de besmette persoon aangeeft. Hoe lager die CT-waarde, hoe hoger de besmettelijkheid. Anderzijds wordt er ook naar de symptomen gekeken.

 

"Vorige week hadden wij een renner die een positieve sneltest afleverde", vertelt Daneels, "maar slechts heel milde symptomen had. Met een PCR-test werd dan duidelijk dat die CT-waarde erg hoog lag. In zo'n geval kan die renner als niet-positief beschouwd worden. Hij is dan niet meer besmettelijk."


"Maar bij een positieve test, zelfs zonder symptomen, zal daar op een voorzichtige en verantwoorde manier mee omgesprongen worden", verzekert Daneels. "Of een ploegdokter zijn eigen renner naar huis zal sturen? Wij zijn hier om de gezondheid van onze renners te bewaren."


"Als een renner van ons symptomen heeft, zullen wij hem naar huis sturen", klinkt het stellig. "Wij willen het medische risico niet lopen, zelfs als hij een gele of groene trui draagt. Dit is hoegenaamd geen maatregel om truidragers te beschermen", besluit Daneels.

Het coronaprotocol in een notendop:

  • Sneltesten voor het peloton op elke rustdag, voor personeel wordt aanbevolen om de twee dagen te testen.
  • Indien positief, beslist een medische commissie bestaande uit de ploegdokter in kwestie, de UCI-arts en de covidarts van de organisatie of hij al dan niet naar huis moet. De doorslaggevende factoren zijn de virale lading (besmettelijkheid) en de symptomen van de renner of persoon in kwestie.