Nieuw coronaprotocol in Tour: ook bij 2 positieve tests hoeft ploeg niet naar huis

  Tadej Pogacar zal net als vorig jaar zijn mondmasker dragen uit voorzorg.

  De Internationale Wielerunie (UCI) heeft net voor de start van de Ronde van Frankrijk haar coronaprotocol aangepast. Renners worden wel nog regelmatig getest tijdens de Tour, maar ploegen hoeven niet te vrezen om voltallig naar huis te worden gestuurd.

  Nu de coronacijfers opnieuw stijgen, zijn de wielerploegen aan de vooravond van de Tour de France extra voorzichtig. "De angst zit er wel in dat er renners nog voor de Grand Départ positief testen", vertelt ook Milan Holvoet, ploegdokter van Lotto Soudal.

   

  Om mogelijke corona-uitbraken te voorkomen, heeft de UCI zijn coronaprotocol wat aangepast. Voor de start moeten alle renners en stafleden een negatieve antigeentest kunnen voorleggen. 

   

  Ook tijdens de rustdagen moeten de renners een antigeentest afnemen. Bij een positieve test wordt zo snel mogelijk een PCR-test afgenomen om de besmetting te bevestigen.

   

  Maar bij een uitbraak worden geen volledige ploegen naar huis gestuurd. Vorig jaar was de regel onverbiddelijk: bij twee positieve tests in 7 dagen binnen één ploeg, is de Tour afgelopen voor die wielerformatie. Maar de UCI schrapt die regel nu.

   

  "Die regel was ook niet meer nodig", stelt sportarts Tom Teulingkx. "Wielerploegen gaan niet meer verantwoordelijk zijn voor overvolle ziekenhuizen. Het is het belangrijkste om de gezondheid van de renners te vrijwaren en dat lukt met deze regel."

  Wielerploegen gaan niet meer verantwoordelijk zijn voor overvolle ziekenhuizen. 

  Sportarts Tom Teulingkx

  Wat als een renner positief test en asymptomatisch is? Daar schept het UCI-protocol geen volledige duidelijkheid. "De beslising om de renner te isoleren zal worden genomen door de ploegdokter, covid-19-dokter en medische directeur van de UCI", klinkt het.

   

  Meer dan waarschijnlijk zal de renner gewoon uit de wedstrijd worden genomen, zoals onder meer leider Aleksandr Vlasov overkwam in de Ronde van Zwitserland.

   

  "Als renners ziek zijn en dan sporten op dat niveau, kan gevaarlijk zijn", zegt Teulingkx. "Maar een PCR-test kan ook een oude infectie opsporen, dan zijn de renners wel genezen en hebben ze een stok achter de deur."