Zorgenkind Benoît Paire na exit op Wimbledon: “Ik haat tennis, maar kwam voor de cheque”

  De 33-jarige Fransman is een buitenbeentje.

  Het gaat weer de verkeerde kant op met Benoît Paire (33). De Franse tennisser is al jaren op de dool en vecht momenteel vooral tegen de duivel in zijn hoofd. Na zijn snelle uitschakeling op Wimbledon was Paire eerlijk: “Ik hield van deze sport, maar nu haat ik ze.”

  Weinig spelers op het tenniscircuit zo veelbesproken als Benoît Paire. De Fransman - ooit nummer 18 van de wereld - staat al jaren bekend als bad boy. Discussiërend met de scheidsrechter, foeterend op de tegenstand en niet de liefste voor zijn rackets.


  Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 werd Paire zelfs weggestuurd om disciplinaire redenen. "Hij heeft de leefregels niet gerespecteerd", klonk het toen. "Het is hier geen selfservice, geen open bar." Voor Tokio 2020 weerde de Franse tennisfederatie hem alvast op voorhand.


  Vooral de voorbije twee jaar gaat het steil bergaf met Paire, ondertussen weggezakt naar plaats 73 op de ATP-ranking. Na drie coronabesmettingen en door de vele matchen zonder publiek geraakte de Fransman zijn motivatie kwijt.

  60.000 euro

  Op de Australian Open van dit jaar herleefde het zorgenkind evenwel door het onverhoopt tot de derde ronde te schoppen. “Ik ben zo trots op hoe ik mentaal heb teruggevochten”, vertelde Paire toen met tranen in de ogen.


  Alleen geraakte Paire dat goede gevoel in sneltempo weer volledig kwijt. De nederlagen stapelden zich in de daaropvolgende maanden op, zeges waren er amper.

   

  Op Wimbledon was Quentin Halys (ATP 82) te sterk in de eerste ronde, hoewel Paire de openingsset won.


  “Momenteel haat ik tennis”, vertelde de Fransman na de nederlaag. “Ik verafschuw om op het veld te moeten stappen. De laatste tijd wil ik iedere keer weglopen. Ik wist dat het hier moeilijk zou worden, maar voor een demonstratie-match met een cheque van 60.000 euro kom ik af. Zelfs als ze me adviseren om dat niet te doen." 

  Er spelen dingen in mijn hoofd… Ik kan gewoon geen wedstrijd meer afmaken.

  Paire gaf ook mee dat hij momenteel samenwerkt met een psycholoog en hypnotiseur om zijn problemen aan te pakken. “Want ik kan het niet in mijn eentje. Er spelen dingen in mijn hoofd… Ik kan gewoon geen wedstrijd meer afmaken."

   

  "In Buenos Aires moest ik bij een 40-0-voorsprong gewoon een smash maken om te winnen, maar liep het weer mis. Mijn statistieken op matchpunten waren op een bepaald moment 0 op 12. Roland Garros (een nederlaag in de eerste ronde tegen Ivashka, red.) was de druppel."


  Toch overweegt Paire momenteel niet om een break in te lassen. “Tennis is de sport waar ik het meeste van hield, maar nu haat ik ze. Hoe is dat kunnen gebeuren? Ik moet de oorzaak vinden. Gelukkig voel ik me beter naast het veld.”