Ga naar de inhoud

Winterspelen in 2026 worden meest gendergelijke ooit door 8 nieuwe onderdelen: "Een mijlpaal"

Ook de vrouwen zullen in 2026 vanaf de grote schans mogen springen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft acht nieuwe medaille-onderdelen toegevoegd aan het programma van de komende Winterspelen in 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo. Met die beweging wil het IOC van het event de meest gendergelijke Spelen ooit maken. "We boeken flinke vooruitgang", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het IOC probeert al een tijd een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen na te streven, zowel in de hoeveelheid sporten en onderdelen als in het aantal deelnemende atleten. In Sotsji  2014 bestond nog 40 procent van het totale deelnemersveld uit vrouwen bestond, over vier jaar zal dat 47 procent zijn. Een historisch hoog aantal.

 

"We hebben flinke vooruitgang geboekt in het wegwerken van de genderkloof op de Winterspelen", zei IOC-voorzitter Thomas Bach. "We zijn vastberaden om nog meer gelijkheid te bereiken en Milaan-Cortina zal daar een nieuwe mijlpaal in zijn."

 

Een van de nieuwe onderdelen is het skispringen op de grote schans. Tot dusver mochten vrouwen enkel op de kleine schans om olympisch eremetaal strijden. Dat leidde tot steeds meer kritiek op het IOC. In wereldbekerwedstrijden springen de vrouwen wel al jaren op de grote schans.

 

Het programma voor de Spelen van 2026 wordt verder ook aangevuld met een gemengde landenwedstrijd in het skeleton, een vrouwendubbel in het rodelen, extra onderdelen voor zowel mannen als vrouwen bij de moguls en ook een nieuwe sport: ski-alpinisme, waarbij de deelnemers op ski's een berg beklimmen.

We zijn vastberaden om nog meer gelijkheid te bereiken en Milaan-Cortina zal daar een nieuwe mijlpaal in zijn.

IOC-voorzitter Thomas Bach

Noordse combinatie blijft vreemde eend in de bijt

De Noordse combinatie, bestaande uit skispringen en langlaufen, blijft de vreemde eend in de bijt. De sport, die ook bij de mannen al jaren onder druk staat wegens weinig populair, blijft de enige sport waar enkel de mannen aan mogen deelnemen. 


De internationale skifederatie FIS had voorgesteld om de sport ook aan het olympische programma in Italië toe te voegen, maar ving bot bij het IOC. De drie edities van de Winterspelen werden de medailles bij de mannen onder amper vier landen verdeeld. Een voorwaarde voor een olympische sport is immers dat er wereldwijde competitiviteit moet zijn.