Waarom wordt het BK wielrennen zo vaak in (het vlakke) West-Vlaanderen georganiseerd?

 vr 24 juni 2022 12:42
Wout van Aert veroverde zijn driekleur vorig jaar in Waregem.

Hoe Belgisch is het BK wielrennen? Van 2020 tot 2023 zal het wielerfeest vier keer in West-Vlaanderen zijn doorgegaan. Vaak op een parcours dat niet bijzonder selectief was. Tom Van Damme, voorzitter van de wielerbond, geeft duiding: “Er zijn nu eenmaal veel kandidaten uit die regio.”

2020: Anzegem.
2021: Waregem.
2022: Middelkerke.
2023: Izegem.


Het mag duidelijk zijn dat het epicentrum van het BK wielrennen tegenwoordig in West-Vlaanderen ligt. Sinds de passage in Gent drie jaar geleden kwam de gastheer steeds uit dezelfde provincie.

Een indirect gevolg daarvan is dat het parcours meestal niet bijzonder selectief is.

Hoe komt het dat de organisatie zo vaak naar West-Vlaanderen gaat?

“We krijgen nu eenmaal veel kandidaturen uit die regio”, haalt Tom Van Damme (voorzitter wielerbond) de schouders op. “Uit de rest van het land was er de voorbije jaren minder interesse.”

Na het BK tijdrijden in Gavere kwamen er een vijftal burgemeesters om informatie vragen.

Tom Van Damme

Van Damme wijt dat deels aan toeval, want hij stipt aan dat enkele jaren geleden “drie van de vier BK’s in Wallonië gereden werden”.

 

Ook de komende jaren trekt het BK sowieso de taalgrens nog enkele keren over, met wegkampioenschappen in Binche in 2025 en 2030.

 

Van Damme verzekert dat veel anderen eveneens graag het strijdtoneel willen zijn voor de driekleur. “Na het BK tijdrijden in Gavere kwamen er een vijftal burgemeesters om informatie vragen. Zij zien natuurlijk dat er een live-uitzending is en er een massa volk naartoe komt. De aantrekkingskracht van een BK blijft dus groot.”

Gerelateerd: