Ga naar de inhoud

PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi ook in hoger beroep vrijgesproken in zaak rond TV-rechten

 vr 24 juni 2022 12:45

Nasser Al-Khelaïfi, de voorzitter van beIN Media en voetbalclub Paris Saint-Germain, is vrijdag door de federale rechtbank van Bellinzona in Zwitserland opnieuw vrijgesproken in een zaak rond TV-rechten waarbij ook voormalig FIFA-topman Jérôme Valcke betrokken was.

De zaak draait om de verkoop van mediarechten voor meerdere WK's en toernooien om de Confederations Cup. Het televisienetwerk beIN Media Group, dat in beheer is van Al-Khelaïfi, onderhandelde met de FIFA over de uitzendrechten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor de WK's van 2026 en 2030. 

 

Tijdens die onderhandelingen zou Valcke, toenmalig secretaris-generaal van de FIFA, met de hulp van Al-Khelaïfi een appartement hebben gevonden op Sardinië.

 

Valcke werd in oktober 2020 door een Zwitserse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 dagen met uitstel. Al-Khelaïfi werd vrijgesproken. 

 

Beiden riskeerden een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. Het Zwitserse parket ging enkele maanden nadien in beroep tegen deze beslissing en vroeg 28 maanden cel voor Al-Khelaïfi en 35 maanden voor Valcke.

 

Al-Khelaïfi werd vandaag opnieuw vrijgesproken, maar Valcke kreeg opnieuw een voorwaardelijke celstraf van elf maanden wegens "passieve corruptie" en "valsheid in geschrifte".

 

Valcke werd eerder al schuldig bevonden aan schriftvervalsing bij documenten met betrekking tot de WK-uitzendrechten in Italië en Griekenland, een secundaire aanklacht.

Gerelateerd: