Ga naar de inhoud

Thuisrijder Victor Campenaerts hoopt op 3e tijdrittitel: "1,5 maand voorbereid"

Campenaerts wil voor eigen volk nog eens schitteren tegen de klok.

Na zijn omscholing tot klassiek renner verdween de tijdritfiets van Victor Campenaerts naar achteren in de garage. Maar met het BK tijdrijden in zijn woonplaats Gavere in het vooruitzicht sloot de werelduurrecordhouder zijn tijdritbolide opnieuw in de armen. "Ik heb er een doel van gemaakt, ik wil een 3e tijdrittitel."

Jarenlang was Victor Campenaerts dé tijdritreferentie in België. Maar sinds zijn omscholing tot klassiek renner en de komst van andere kanonnen als Remco Evenepoel of Wout van Aert verdween het tijdrijden bij Campenaerts naar het achterplan.


Tot nu. Donderdag staat in Gavere het BK tijdrijden op het programma, voor Campenaerts een uitgelezen kans om in zijn woonplaats nog eens toe te slaan tegen de klok. "Ik heb er wel een doel van gemaakt", windt hij er geen doekjes om in gesprek met Sammy Neyrinck.


"Toen bekendgemaakt werd dat het BK hier zou plaatsvinden, twijfelde ik om er een doel van te maken, omdat tijdrijden niet meer mijn hoofdbezigheid is zoals vroeger. Maar naarmate het dichter kwam en het parcours bekendgemaakt werd, begon het toch wat op te spelen. Ik heb de laatste anderhalve maand heel veel op de tijdritfiets gezeten. Ik ben echt gemotiveerd."

De derde hond na Evenepoel en Lampaert?

Campenaerts kent het parcours als zijn broekzak. "Ik heb hier zeker al het meeste rondjes gereden van alle deelnemers. Op Strava ben ik al een local legend. Natuurlijk zou ik graag Belgisch kampioen worden, dat zou een derde keer zijn. Maar Remco Evenepoel zal de te kloppen man zijn en Yves Lampaert is ook goed en kan ook een derde titel pakken."


"Yves en Van Aert hebben net als ik twee titels. Er zijn al renners die drie Belgische titels tegen de klok hebben (Marc Wauters, Leif Hoste en Kristof Vandewalle, red.), maar niemand pakte er al meer dan drie. Ik vind zo'n Belgische titel natuurlijk niet even belangrijk als een werelduurrecord, maar het is toch een lijstje dat leeft."


Wat heeft Campenaerts nodig om te winnen? "Ik hoop op een heel goede dag. Ik had even nodig om de laatste tijd de goede cadans te vinden, maar naar het einde van de Ronde van België toe voelde ik me echt terug goed."

In 2016 pakte Campenaerts zijn eerste nationale tijdrittitel, voor Lampaert en Hermans.

"De vorige keren won ik het BK mede dankzij de marginal gains (kleine technische voordelen aan de houding of het materiaal, red.), waar ik toen heel veel tijd in investeerde. Het was een voordeel dat ik zelf had afgedwongen. Nu ben ik pas de laatste weken terug met de tijdritfiets aan het trainen, zonder nieuwigheden. Ik zal gewoon harder moeten trappen, maar ik denk dat ik dat kan."


"Ik ken het parcours door en door. Maar vooral de innerlijke motivatie zal groot zijn omdat ik in mijn regio rijd, groter dan wanneer het BK zou plaatsvinden in pakweg Grobbendonk. Of ik favoriet ben? Ja, maar geen topfavoriet. Remco is topfavoriet, met Yves er net naast. Maar als twee honden vechten om een been ... Als ik niet op het podium sta, zal ik teleurgesteld zijn."

De vorige keren won ik het BK mede dankzij de marginal gains, nu zal ik gewoon harder moeten trappen.

Victor Campenaerts

Geen Tourselectie: "Ik wou hem niet rijden en nee is nee"

Campenaerts, een van de sterkhouders bij Lotto-Soudal, zal volgend weekend niet aan de start van Tour de France staan. "Het was een van de afspraken bij de contractbespreking dat wanneer ik geen zin had om de Tour te rijden, dat een nee ook echt een nee zou zijn", vertelt hij.

 

"Het is een van de grootste sportevents, maar de stress en de vele valpartijen maken het niet zo aantrekkelijk. Mijn doelen liggen dit najaar elders, met mogelijk de Vuelta en het WK in Australië. Ik wil nog een wegkoers op het hoogste niveau winnen", besluit hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.