Ga naar de inhoud

Oekraïner Romantsjoek pakt brons op WK zwemmen terwijl vader strijdt in thuisland: "Getwijfeld om ook te gaan vechten"

De Oekraïner Mychailo Romantsjoek is op het WK zwemmen heel dicht bij de titel op de 800 meter vrije slag gekomen. Hij finishte op 69 honderdsten van een seconde van winnaar Bobby Finke na een erg spannende race. Door de oorlog in zijn thuisland was Romantsjoek er bijna niet bij geweest in Boedapest. Hij kon niet trainen en moest uitwijken naar Duitsland om toch te kunnen zwemmen.

"Elke ochtend krijg ik sms van vader dat hij ok is"

De oorlog in Oekraïne is ondertussen bijna vier maanden aan de gang. Veel Oekraïners die geen professionele soldaten zijn, kozen ervoor om hun vaderland te verdedigen. 

 

Ook de vader van Mychailo Romantsjoek is daar een voorbeeld van. Terwijl zijn 25-jarige zoon gisteren in Boedapest naar het brons zwom op de 800 meter vrije slag, verdedigde hij (al wekenlang) het vaderland aan de frontlinie. 

 

"Ik weet niet of hij mijn race gezien heeft", zei Romantsjoek na de spannende finale. "Hij zit in een hot spot en het is er hard leven. Hij kan ook niet veel bellen, want de Russen speuren het hele netwerk af. Elke ochtend laat hij me wel weten of hij okay is of niet."

 

Ook Romantsjoek zat bijna aan de frontlinie. "Tien dagen lang heb ik getwijfeld om ook te gaan vechten, maar ik heb beslist dat ik met een geweer niets kan doen. Voor mij was het beter om te blijven trainen en te doen wat ik het beste doe. Dankzij mijn prestaties in het zwembad kan ik de mensen iets vertellen over de oorlog in Oekraïne."

Dankzij mijn prestaties in het zwembad kan ik de mensen iets vertellen over de oorlog in Oekraïne.

Mychailo Romantsjoek

Trainen in Duitsland

Nadat zijn trainingsfaciliteiten werden vernietigd in zijn thuisstad, kreeg Romantsjoek een uitnodiging van de Duitse zwemmer Florian Wellbrock om in Duitsland te gaan trainen. Met z'n tweeën pronkten ze dan ook naast mekaar op het podium gisteren: Wellbrock met het zilver, Romantsjoek met het brons. 

 

"Ik ben trots en ontgoocheld met mijn prestatie", zei Romantsjoek na de race nog. "Maar ik heb  getoond dat de Oekraïners tot het einde blijven gaan. Wat de situatie ook is."

 

"Trainen in Duitsland was mentaal zeker niet gemakkelijk. Slaap zat er in het begin niet in, want ik was constant bezig met het nieuws. Maar daarna begreep ik dat ik niet meer kan doen dan zwemmen om zo mijn land te vertegenwoordigen. Ik ben dan ook zo trots op deze medaille en alle Oekraïners."

 

"Meer kan ik er niet over vertellen. Ik ben trots op alle mensen, de regering, onze president en ik ben gewoon blij Oekraïner te zijn."

Ik ben trots op mijn medaille en alle Oekraïners.

Mychailo Romantsjoek
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.