Ga naar de inhoud

Meteen vuurwerk op de openingsspeeldag: dit is de volledige kalender van het nieuwe voetbalseizoen

Haal de agenda’s maar boven. De Pro League heeft de kalender voor het nieuwe voetbalseizoen zonet bekendgemaakt. Een duel tussen Standard en KAA Gent opent de competitie, terwijl er met Club Brugge - Racing Genk ook meteen een topaffiche op het programma staat. 1B - voortaan bekend als de "Challenger Pro League" - start met Dender - Lommel.

Bekijk via deze link de volledige kalender.

Er zal niet veel tijd zijn om warm te draaien. Op de openingsspeeldag van het seizoen 2022/2023 staan er meteen enkele krakers op het programma. Standard en KAA Gent mogen het officiële startschot geven, met Club - Genk is er meteen ook een topaffiche. Antwerp opent dan weer met een verplaatsing naar provinciegenoot KV Mechelen, Anderlecht start thuis tegen KV Oostende.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De samenstelling van de kalender was meer dan ooit een huzarenstukje. Om onze positie in het Europese voetbal te vrijwaren, koos de Pro League ervoor om Europese vertegenwoordigers zoveel mogelijk te beschermen. Daarnaast moest er rekening gehouden worden met het WK in november én de integratie van de beloftenploegen.

Ook de kalender van 1B is bekend

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CEO Lorin Parys kondigde aan dat 1B voortaan de "Challenger Pro League" zal heten.

"Dikke miserie bij een strenge winter"

"We hebben de limieten van onze kalender bereikt", reageerde kalendermanager Nils Van Brantegem na de voorstelling.

 

"Het WK in Qatar valt op het slechtst mogelijke moment. Ik had het veel liever in januari gezien, dat zou beter zijn op het vlak van de klimatologische omstandigheden. Maar we moeten ermee leven." 

 

Er is niet alleen het WK, stelt hij. "De Europese wedstrijden blijven doorlopen, zo is er amper rust tussen de kwalificatiematchen en de groepsfasen."

 

Door het WK is er zo goed als geen winterstop. "Het weekend na Qatar spelen we meteen de 1/8e finales van de Beker van België, en kerstvoetbal. Op 8 januari vliegen we er dan opnieuw volledig in met de Jupiler Pro League", aldus Van Brantegem.   

 

Door de snelle opeenvolging zijn er ook amper uitwijkmogelijkheden zegt de kalendermanager: "Het moet alleszins niet te veel sneeuwen."

 

"Er zijn een aantal uitwijkmogelijkheden. Die vallen redelijk slecht, kan ik al zeggen, maar we hebben er wel. Er hoeft dus niet veel te gebeuren: een strenge winter en we zitten in dikke miserie."