Ga naar de inhoud

Get Fit 2 Padel: geniet van een zomer zonder blessures dankzij deze 6 tips

 wo 22 juni 2022 13:57
" "
De padelsport is de voorbije jaren enorm gegroeid in België.

Padel blijft zieltjes winnen, maar veel beginners trekken naar de courts zonder enige voorbereiding of training. Het risico op blessures is dan ook reëel. Met zes praktische tips voorkom je dat je binnen de kortste keren in de lappenmand ligt.

"Omdat de wanden van het padelcourt deel uitmaken van het spel, is kracht er minder belangrijk dan bij tennis. Dit maakt van padel een laagdrempelige sport voor jong en oud. Maar net daarin schuilt het gevaar", waarschuwt Sandra Lievrouw, projectmanager blessurepreventie bij Gezond Sporten.

 

"Door die laagdrempeligheid starten velen zonder fysieke voorbereiding,  techniektraining of begeleiding. Bovendien is padel een sociaal gebeuren: je wil er gewoon invliegen met je vrienden, zonder dat je je conditie eerst aanscherpt of enkele lessen neemt. Een blessure loert dan al snel om de hoek."

Het gevaar schuilt net in het feit dat padel een laagdrempelige sport is

Sandra Lievrouw, Gezond Sporten

Padelspelers zijn vooral kwetsbaar aan hun ellebogen, rug, knieën, bovenbenen en enkels, zo blijkt uit onderzoek van Gezond Sporten:

Get Fit 2 Padel

Omdat een verantwoorde sportbeoefening altijd vooropstaat, werkte Gezond Sporten de campagne Get Fit 2 Padel uit. 

 

Met zes concrete tips kunnen beginnende én meer geoefende padelspelers het risico op blessures verkleinen, zonder dat ze daarbij aan padelplezier inboeten. 

 

Nick Braet, speler bij de nationale padelploeg, Sandra Lievrouw en padelcoach Bodhi de Muinck zorgen in zes video's voor meer verduidelijking.

1. Doe aan opwarming en cooling down

 

Een goed uitgevoerde opwarming bereidt je lichaam én geest voor op het leveren van sportieve prestaties. De verhoogde bloedcirculatie zorgt ervoor dat je spier- en zenuwweefsel beter functioneren: je spieren leveren meer kracht, je bent sneller en flexibeler... Dit is zeker nuttig bij een energieke sport met veel plotse bewegingen als padel. Nog een pluspunt: als je opgewarmd bent, stijgt ook je reactievermogen.

 

Met een cooling down van 5 à 10 minuten maak je je lichaam alvast klaar voor de volgende sportieve inspanning.

2. Investeer in je techniek

Als je de keuze hebt gemaakt om te starten met padel, volg je best een paar lessen bij een padelclub in je buurt. Dat helpt je om de nodige basistechnieken snel onder de knie te krijgen, zodat je zelf geen verkeerde techniek aankweekt.

Een goede handgreep helpt bijvoorbeeld om blessures aan elleboog of pols te voorkomen. Pak je dat verkeerd aan, dan moeten je spieren harder werken en loop je het risico op overbelasting.

 

Ook is het van cruciaal belang om de bal op het juiste moment te raken. Hierbij spelen je wachthouding, hoe je je lichaam "indraait" en het vinden van het ideale contactpunt een grote rol.

3. Luister naar je lichaam

 

Iedereen kan zich blesseren.  Hoe je omgaat met een blessure en of je de signalen van je lichaam ernstig neemt, bepalen de duur van het herstel. Luister daarom naar je lichaam.

 

  • Negeer de signalen van overbelasting niet. Pijn, stijfheid en krachtverlies zijn alarmerende symptomen. Neem rust tot ze verdwenen zijn.
  • Een ijscompres leggen kan nooit kwaad.  Koude vermindert immers de pijn en gaat de zwelling tegen, maar werkt enkel symptoombestrijdend en is geen remedie op zich.
  • Ben je weer speelklaar? Bouw dan geleidelijk op, want pijnvrij zijn betekent niet dat je blessure helemaal hersteld is.

4. Werk aan je algemene conditie

Padel is een explosieve en intensieve sport. Hoe beter je basisconditie, hoe minder kans op blessures. Lopen is de ideale sport om je conditie aan te scherpen, want bij padel komt je loopvermogen zeker van pas. Maar ook fietsen is een interessante optie, zeker voor wie de gewrichten wat wil ontzien.

 

Ook op het padelterrein kan je extra aan je conditie werken. Speel eens een wedstrijdje één tegen één, zo verhoog je de intensiteit van de rally.

5. Gebruik het juiste sportmateriaal

 

Investeer best meteen in goed padelmateriaal. Een racket, wat ballen en  een paar aangepaste schoenen, meer heb je niet nodig.

 

  • Let bij de aankoop van je racket op het gewicht, de hardheid, de grip en de balans. Een starter kiest beter voor een rond, licht en zacht racket. De dikte van de grip kan je aanpassen door een overgrip te leggen, een extra lint over de handgreep.
  • Speel met specifieke padelballen. Neem er niet te veel mee op het terrein en leg ze aan het net, zo voorkom je valpartijen.
  • Echte padelschoenen herken je aan het visgraatmotief op de zool, wat voor een betere grip op het terrein zorgt.

6. Hou rekening met de zon

Zoals alle buitensporters moeten padelspelers zich beschermen tegen de zon. Het gevaar schuilt in dehydradatie en UV-straling.

 

  • Met een uurtje sporten verlies je ongeveer een halve liter vocht. Drink voldoende water om uitdroging tegen te gaan. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om na elke gespeelde set wat te drinken.
  • Smeerem! Hoe hoger de UV-index, hoe gevaarlijker. Smeer je daarom in met een zonnecrème met factor 50. Bescherm je hoofd met een pet en draag altijd een
    T-shirt.
Gerelateerd: