Ga naar de inhoud

Wie is Kristen Faulkner, de durfkapitaliste die haar goedbetaalde job in de VS opgaf om profrenster te worden?

Omdat ze na haar verhuis naar New York niet meer kon roeien, besloot Kristen Faulkner op haar 23e haar koersfiets eens een kans te geven. Gisteren greep de tweedejaarsprof net naast de eindzege in de Ronde van Zwitserland. "Zo'n sprookje geeft aan dat het vrouwenwielrennen nog in zijn kinderschoenen staat", vertelt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics.

Tot de allerlaatste bocht had ze uitzicht op haar eerste eindzege in een rittenkoers, maar de druk werd haar te veel. Een slippertje in de slotkilometer kostte Kristen Faulkner (29) gisteren de bekroning van alweer een sterke week. 

 

Dat ze zich op een foutje liet betrappen in duel met de ervaren Lucinda Brand, mag niet verwonderen. De Amerikaanse is nog maar twee jaar profrenster. 

 

Twee jaar geleden was fietsen nog een "uit de hand gelopen" hobby voor Faulkner, die haar brood verdiende als durfkapitaliste in New York.

Tijdens haar studies op Harvard was ze al gebeten door de sportmicrobe: zoals de universitaire traditie betaamt, bracht ze veel tijd door in een roeiboot op de rivier de Charles in Boston.

 

Maar na haar verhuis naar New York moest de Varsity roeister een andere uitlaatklep zoeken. Roeien is in The Big Apple namelijk niet meteen een optie. 

 

Faulkner probeerde het op twee wielen en bleek ook daar talent voor te hebben. Zoveel talent dat ze in 2017 de aandacht trok tijdens een fietsevent in Central Park. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

10e in Ronde van Vlaanderen, 7e in Gent-Wevelgem

Omdat een veeleisende job in de financiële sector en het strikte leven van een topsporter niet te combineren viel, besloot Faulkner twee jaar geleden een sprong in het onbekende te wagen.

 

De renster uit Alaska gaf haar goedbetaalde job op om een fractie van haar loon als investeerder te verdienen als profrenster. Ze verhuisde naar Ninove om een appartement te delen met drie andere meisjes.

 

Had ze wel de juiste keuze gemaakt? Die vraag bleef niet te lang door haar hoofd spoken. Minder dan een jaar na haar profdebuut in de Tour de l'Ardèche boekte ze in de Ronde van Noorwegen haar eerste WorldTour-zege.

 

Amper drie weken na haar verhuis naar Girona, naar een appartement aan de overzijde van een sterrenrestaurant, mocht ze zichzelf zo al trakteren op een sterrendiner. Dat had ze zichzelf beloofd bij haar eerste WorldTour-zege.

 

En dat het geen gelukstreffer was, bewees ze met een 7e plek in Gent-Wevelgem en een 10e plek in de Ronde van Vlaanderen. In de Ronde van Zwitserland won ze deze week wel de tijdrit, maar greep ze naast de eindzege. 

Van den Spiegel: "Vrouwenwielrennen nog bezig aan groeiproces"

Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, leerde Faulkner vorig jaar al kennen met haar knappe prestatie in Vlaanderens Mooiste. "Dat zulke verhalen - bijna een sprookje - nog bestaan, geeft aan dat het vrouwenwielrennen nog in zijn kinderschoenen staat", vertelt hij in onze podcast De Tribune.

 

"Dat je op die manier op latere leeftijd nog in het vrouwenwielrennen kan terechtkomen, geeft aan dat we nog bezig zijn met een groeiproces."

 

"Je ziet bij de teams en de organisatie in koers dat het nog helemaal anders in elkaar zit dat het mannenwielrennen. Maar de sport groeit. En ik ben trots dat Flanders Classics toch mee de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid."