Ga naar de inhoud

Uw gids voor het BK op de weg (m/v) in Middelkerke: parcours, deelnemers, livestream

Een Belgisch kampioenschap wielrennen op West-Vlaamse bodem, het is de jongste jaren vaste prik na Anzegem (2020) en Waregem (2021). Vandaag worden de Belgische truien uitgedeeld in Middelkerke. Lees hier alles over het BK voor sprinters.

Zo was het vorig jaar:

Wout van Aert leefde met twijfels toe naar de Tour de France, nadat hij door een blindedarmontsteking was geveld. In Waregem bewees hij echter dat het met zijn vorm meer dan snor zat.

 

Van Aert reed in de finale weg met Remco Evenepoel, enkel Edward Theuns kon zijn wagonnetje nog aanpikken. In een sprint met z'n drieën had Van Aert weinig overschot tegen Theuns.

 

Bij de vrouwen maakte Lotte Kopecky haar favorietenrol waar. Eén snedige versnelling volstond voor een solo en bisnummer op het BK.

Uitslag BK wielrennen
naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
4:40:41
Jumbo - VismaTJV
2
Edward Theuns
+0
Trek - SegafredoTFS
3
Remco Evenepoel
+1
Deceuninck - Quick-StepDQT
4
Jordi Meeus
+5
BORA - hansgroheBOH
5
Milan Menten
+5
Bingoal - Pauwels Sauces - WBBWB
6
Tim Merlier
+5
Alpecin - FenixAFC
7
Jasper De Buyst
+5
Lotto - SoudalLTS
8
Jasper Stuyven
+5
Trek - SegafredoTFS
9
Oliver Naesen
+5
AG2R - Citroën TeamACT
10
Amaury Capiot
+5
Team Arkéa - SamsicARK
Rituitslag BK wielrennen vrouwen
naamresultaatploeg
1
Lotte Kopecky
2
Julie Van De Velde
3
Alana Castrique
4
Shari Bossuyt
5
Nathalie Bex
6
Jolien Dhoore
7
Julie De Wilde
8
Marion Norbert Riberolle
9
Valerie Demey
10
Kiona Crabbé

Het parcours:

Johan Museeuw heeft zijn schouders gezet onder het BK aan de Belgische kust en de tweevoudige Belgische kampioen heeft een route voor de sprinters uitgetekend. 

 

Zoek niet naar hellingen zoals de Kemmelberg of kasseistroken in het Heuvelland, het traject is van begin tot eind vlak over brede wegen.

 

Geen klassieke ingrediënten van een voorjaarskoers, wel een rode loper voor een koninklijke sprint.

 

Al kan de wind het koersverloop een bepalende richting uitsturen. Na de start op het Marktplein van Middelkerke trekt het peloton via Oostende en Diksmuide naar een dubbele lus in het binnenland met De Moeren als ankerpunt.

 

Die tweevoudige passage in het windgat kan de koers afkruiden richting de lokale lus in Middelkerke. 

 

Dat rondje van 13,6 kilometer tackelen de mannen 6 keer. Na 208,7 kilometer kennen we de winnaar op de Koninginnelaan.

 

Bij de vrouwen is de passage door De Moeren niet opgenomen in hun route. Na een West-Vlaams ommetje vechten zij het onder elkaar uit in 5 lokale rondes, goed voor een totaalpakket van 119,9 kilometer.

Het BK-parcours van de mannen.

Het BK-parcours van de vrouwen.

De lokale lus in Middelkerke.

Deelnemerslijst:

Wout van Aert had Middelkerke voor de 3e keer kunnen inpalmen, maar na zijn tijdrittitel in 2019 en veldrittitel begin dit jaar komt er geen 3e luik. Topfavoriet Van Aert heeft op stage zijn knie bezeerd en past.

 

Ons land telt anno 2022 echter meer dan één topsprinter. Alpecin-Fenix kan zelfs op twee paarden wedden, maar wellicht heeft Jasper Philipsen een streepje voor op Tim Merlier.

 

Philipsen is de sprintkopman voor de Tour, Merlier is nog steeds niet de oude na zijn val in Parijs-Roubaix (en lijkt ook interne steun te verliezen door een niet-bevestigde transfer naar Quick Step-Alpha Vinyl).

 

Bij die blauwe brigade beschikken ze niet over een sprinter en moeten ze iets uit hun mouw toveren. Remco Evenepoel en Yves Lampaert moeten het pak uit elkaar ranselen.

 

Lotto-Soudal kan zijn numerieke overwicht uitspelen met onder meer Philippe Gilbert, Tim Wellens, Victor Campenaerts, Florian Vermeersch en Brent Van Moer als bliksemafleiders voor jonge stier Arnaud De Lie.

 

Andere Belgen die een woordje kunnen meespreken in een sprint: Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise), Timothy Dupont (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB), Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert), Thibau Nys (Baloise Trek Lions), ...

 

Bij de vrouwen is Lotte Kopecky uiteraard de topfavoriete. Zij gaat in Middelerke voor een 3e titel op een rij. 

 

Een manco is wel dat Kopecky over geen ploeggenotes beschikt: "Het wordt gokken en ik moet de juiste keuzes maken. Ook al ben ik topfavoriete, ik ga er niet vanuit dat ik zomaar zal winnen", zegt ze.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

We volgen op onze website en in onze app het BK voor de vrouwen en mannen van start tot finish. 

 

De tv-uitzending gaat om 13 u op Canvas van start en loopt na Het Journaal rond 13.30 u over op Eén. Ook Radio 1 houdt u de hele namiddag op de hoogte.

 

De vrouwen vertrekken om 11 u en worden om 14.05 u in Middelkerke verwacht, de mannen leven zich vanaf 12.15 u uit en finishen omstreeks 17 u.