Ga naar de inhoud

Carl Hoefkens begint aan avontuur als hoofdtrainer bij Club Brugge: "Al zijn de verschillen klein"

Begin van een nieuw tijdperk bij Club Brugge. Op de eerste trainingsdag waren de camera’s vooral gericht op Carl Hoefkens, voor wie het avontuur als hoofdcoach nu ook echt start. “Toch voelt alles hetzelfde aan als vorig jaar.”

Een herstart “au grand complet” was het bij Club Brugge allerminst. Met amper acht spelers van de A-kern begon de landskampioen aan de eerste training van het nieuwe seizoen.

 

De aanwezige fotografen konden zich bijgevolg volledig concentreren op nieuwkomers Bjorn Meijer (een flankverdediger overgekomen van Groningen) en Ferran Jutgla (een spits van gekocht bij Barça)… en natuurlijk Carl Hoefkens. Na jaren in de schaduw stond hij vandaag voor het eerst als hoofdcoach op het veld in Westkapelle.

 

“Toch is het gevoel hetzelfde als vorig jaar”, vertelde hij na de eerste training. “Ik heb gewoon iets meer eindverantwoordelijkheid. En misschien zal ik ook iets meer afstand moeten houden met de spelers, maar eigenlijk zijn dat kleine verschillen.”

Dat er nu meer druk is? Ik ben al ruim tien jaar niks anders gewend. 

Carl Hoefkens

Voor de buitenwereld was het enkele weken geleden een grote verrassing toen blauw-zwart aankondigde om volledig de kaart van Hoefkens te trekken. Velen hadden gedacht dat Club voor een doorwinterde hoofdcoach zou gaan.

 

"Voor mezelf was het een aangename vaststelling dat ze deze keuze durfden maken”, aldus Hoefkens. “Dat toont het lef aan van deze club. Dat er nu meer druk is? Ik ben al ruim tien jaar niks anders gewend. Het is simpel: we gaan voor een vierde titel op rij. En willen goed presteren in Europa en de beker.”

De Spaanse spits Ferran Jutgla is één van de nieuwe gezichten bij Club.

Het is wel nog afwachten op welke sterkhouders Hoefkens zal kunnen rekenen om die ambities in te lossen. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met Charles De Ketelaere en Noa Lang, allebei hoog op het verlanglijstje bij AC Milan.

 

Hoefkens: “Ik weet dat er onderhandelingen bezig zijn. De spelers zullen zelf moeten afwegen of ze absoluut willen vertrekken of toch nog hier blijven. Het belangrijkste is dat we voor alle partijen de juiste keuze maken.”

 

Ondertussen focust de kersvers hoofdtrainer zich vooral op de voorbereiding met wie er voorlopig wél bij is. Ook al zijn dat er weinig. “Dat is geen perfecte situatie, maar ik heb gezegd dat we er de perfecte imperfectie van moeten maken. Veel jonge gasten kunnen zich tonen nu de internationals nog op vakantie zijn.”

 

Jonge gasten, maar ook mannen als Ruud Vormer - straks toch nog een jaartje bij blauw-zwart? “Ik ben momenteel ongelofelijk tevreden over Ruud”, vertelde Hoefkens. Zijn mentaliteit is heel positief. Hij moet de youngsters proberen meetrekken en voor zichzelf een zo hoog mogelijk niveau halen.”

Enkele beeldjes van de eerste trainingsdag: