Ga naar de inhoud

Kylian Mbappé wilde stoppen bij Les Bleus door racisme na uitschakeling op Euro 2020

De ontgoocheling na zijn penaltymisser was groot bij Kylian Mbappé.

Sterspeler Kylian Mbappé overwoog vorig jaar na de vroege uitschakeling op het EK te stoppen bij het Franse voetbalelftal omdat de nationale bond hem niet had verdedigd tegen racisme. De regerende wereldkampioen strandde op het EK in de achtste finales tegen Zwitserland na een gemiste strafschop van Mbappé.

Kylian Mbappé werd na de uitschakeling van Frankrijk op Euro 2020 aangevallen op de sociale media. Dat was zo erg dat Mbappé zelfs eraan dacht om te stoppen als international. 

 

De voorzitter van de Franse voetbalbond FFF, Noël Le Graët, zei in een Franse krant dat de aanvaller een gebrek aan steun had gevoeld na de uitschakeling op het EK, maar repte met geen woord over racisme.   

 

Le Graët vertelde hoe de spits van Paris Saint-Germain naar zijn kantoor was gekomen, waar ze 5 minuten met elkaar hadden gesproken. De aanvaller zou hebben gezegd dat hij niet langer voor het Franse elftal wilde spelen. "Wat hij natuurlijk niet meende."   

 

Mbappé reageerde via Twitter op het interview en zei dat hij het jammer vond dat Le Graët het racisme waar hij het slachtoffer van was geworden niet had vermeld. "Ik heb hem uitgelegd dat het vooral te maken had met het racisme en niet met de strafschop", schreef Mbappé. "Maar hij vond dat er geen racisme was geweest."   

 

De voorzitter van de bond had enkele jaren geleden ook al beweerd dat racisme in het voetbal "niet of nauwelijks bestaat". Daar was toen veel kritiek op gekomen. Over de racistische beledigingen aan het adres van Mbappé had Le Graët ook gezegd dat de voetballer het zich misschien had aangetrokken, maar dat de zaak snel was afgedaan