Van 4e provinciale naar 1e klasse in 6 jaar: het unieke verhaal van de "straatvoetballer" met "Bronzen Pantoffel"

Stan Braem realiseerde deze week zijn droom: een profcontract als voetballer. Iets wat in 2016 heel ver weg leek.

Zes jaar geleden bankzitter in 4e provinciale, vandaag de nieuwste zomeraanwinst van Zulte Waregem. Het verhaal van Stan Braem (23) is "Hollywoodesk". Vele - zo niet alle - youngsters uit de laagste voetbalklasse dromen ervan, maar slechts enkelingen slagen erin.  Waarom lukte het de "straatvoetballer" met "Bronzen Pantoffel" wel? Een inkijk in de unieke carrière van Braem.

Een nobele onbekende die zijn kans krijgt in eerste klasse. 

 

Een begeerd scenario in Hollywood. Zo hadden Santiago Muñez en Dennis Moerman een filmregisseur nodig om dit plot te schrijven. Stan Braem, de nieuwe zomeraanwinst van Zulte Waregem nam de regie zelf in handen.

 

Amper zes jaar geleden was Braem nog bankzitter in vierde provinciale bij Steenbrugge. Als zestienjarige mocht hij er al af en toe eens proeven van "het volwassenvoetbal." Dat smaakte meteen naar meer.

Elke kans die hij kreeg, was een doelpunt

Ronny Houben, Dosko Sint-Kruis

"Ik herinner me nog dat we tegen Steenbrugge speelden. Stan kwam een kwartier voor het einde van de bank. Hij speelde ons helemaal op een hoopje", vertelt trainer Ronny Houben, die Braem het seizoen nadien naar zijn Dosko Sint-Kruis (4e provinciale) haalde.

 

Een geslaagde transfer. De 17-jarige aanvaller werd er in de spits gedropt en gidste zijn ploeg - met een karrenvracht aan doelpunten - 2 jaar op een rij naar de titel. "Hij maakte elk seizoen rond de 30 doelpunten. Elke kans die hij kreeg, was een doelpunt."

De toon was gezet. Braem zou nog heel wat kansen krijgen, en die zelfs bij Zulte Waregem afmaken.

De hemelbestorming van Braem begon in 4e provinciale, bij Dosko Sint-Kruis.

"Ook zijn oudere en meer ervaren ploegmaats wisten het meteen: Met Stan hebben we een diamant in de ploeg. Een provinciale parel", vertelt Houben.

 

Een diamant die keurig geslepen zou worden. Karaat per karaat. Zo koos Braem er seizoen na seizoen voor om telkens te transfereren naar één niveautje hoger. 

 

  • 2016-2017-2018: Dosko Sint-Kruis (4e en 3e provinciale) 
  • 2018-2019: KFC Varsenare (2e provinciale)
  • 2019-2020-2021: KSV Oostkamp (1e provinciale en 3e amateur)
  • 2021-2022: KSKV Zwevezele (2e amateur)
 
"Elk jaar een reeks hoger was een beetje zijn handelsmerk", vertelt Kurt Delaere, zijn trainer bij KSV Oostkamp. "Hij heeft geen stappen overgeslagen en op elk niveau bleef hij dezelfde doelpuntenmachine."
 
"Dat is ook het grote wapen van Stan, die stapsgewijze evolutie", legt Hans Cornelis, zijn trainer bij Zwevezele, verder uit. "Hij heeft zich jaar na jaar steeds moeten bewijzen. Die test heeft hij tot nu toe telkens met verve doorstaan."
 
"Nu nog dé grote stap: Zulte Waregem."

"Straatvoetballer" met Bronzen Pantoffel

Na het volledige amateurvoetbal doorlopen te hebben, zag Braem zijn droom vorige week in vervulling gaan. Zulte Waregem bood hem een profcontract van twee seizoenen aan. Zijn scorend vermogen, bijzonder parcours en Bronzen Pantoffel overtuigden de club om hem een kans te geven aan de Gaverbeek.

 

"Bronzen pantoffel", mag u trouwens letterlijk nemen. We verwijzen niet naar zijn vlotscorende linker of rechter. De Bronzen Pantoffel is de prijs voor de beste futsalspeler van het seizoen. De gouden schoen van de zaal, eigenlijk. Die won Braem in 2020, toen hij bij futsalploeg ZVC Assebroeke actief was.

 

"Stan heeft zich in de zaal verder ontwikkeld en heeft dat meegenomen naar het grasveld", vertelt Laurenz Simoens, zijn voormalige ploegmaat bij Assebroeke en de nationale futsalploeg. "Hij heeft er geleerd om zowel technisch als tactisch snel te denken. In het Futsal ligt het tempo van een wedstrijd zeer hoog."

 

"Daarnaast waren we ook gewoon dag in en dag uit aan het voetballen. Soms zelfs in den duik", lacht Simoens, die daarmee doelt op het stiekeme karakter.

Ook zijn voormalige trainers onderstrepen het belang van zijn passage in de zaal. "Stan heeft op het veld wat weg van een straatvoetballer", vertelt Delaere (KSV Oostkamp). 

 

"Hij is niet schuw van een 1-tegen-1-situatie. Integendeel: hij zoekt die duels vaak brutaal op. Dat heeft hij geleerd in de zaal. Hij deed soms dingen met een bal waarvan de verdedigers nog niet wisten dat het bestond."

 

"Stan deed ook bij ons bewegingen, die op het niveau van de 2e amateurreeks niet vaak voorkwamen. Hij nam die bewegingen mee uit de zaal. Dat koppelde hij overigens aan een enorm torinstinct", beaamt ook Hans Cornelis (Zwevezele).

"Inderdaad, a
ls Bram in het Futsal naar de goal schoot, kon je je al omdraaien", besluit zijn ex-ploegmaat Simoens.

Stan heeft op het veld wat weg van een straatvoetballer

Kurt Delaere, KSV Oostkamp

Of het nu op het veld van Varsenare of in de zaal van Assebroeke is: "Geef hem een kans en hij zit erin", klinkt het in koor over Braem.

 

"Als hij kansen krijgt van de trainer en ze begeleiden hem goed, zie ik Stan nog verder ontwikkelen bij Zulte Waregem", vertelt Cornelis. "Hij heeft de kwaliteiten om ook daar zijn neus voor goals te etaleren. Hopelijk krijgt hij de mogelijkheid om dat te doen", treedt Kurt Delaere hem bij.

 

Zijn eerste kans - in een oefenpot tegen KSV Oudenaarde - heeft hij van Mbaye Leye alvast gekregen.

 

En jawel, de 3-0 kwam op naam van ... Stan Braem.