Ga naar de inhoud

Ronde van Zwitserland stopt (voorlopig) niet: "Het is nog een volwaardige koers"

 vr 17 juni 2022 11:10
Er wordt ook vandaag weer gekoerst op Zwitserse bodem.

Ondanks de coronaplaag wordt er nog altijd gekoerst in de Ronde van Zwitserland. De organisatie beseft dat het een "delicate evenwichtsoefening" is, maar de 18 teams stemmen in om te blijven koersen. "Dat we misschien het einde van deze achtdaagse niet halen? Daar houden we rekening mee."

Aleksandr Vlasov, Tom Pidcock, Louis Vervaeke, Rigoberto Uran, Stefan Bissegger, Alberto Bettiol, Hugh Carthy, Marc Hirschi, Diego Ulissi: de lijst met positieve gevallen dikte vanmorgen razendsnel aan.

 

UAE, Alpecin-Fenix en Bahrain Victorious beslisten zelfs om - net als Jumbo-Visma gisteren - de Ronde van Zwitserland helemaal te verlaten.

 

Maar ook al is het peloton fors gedecimeerd, er wordt vandaag toch gekoerst. Dat is de conclusie na overleg tussen de teams, de organisatie, de UCI, de rennersvakbond en andere commissarissen.

 

"Het is jammer dat corona zich zo hevig verspreidt", vertelde wedstrijdleider Olivier Senn zonet aan de aanwezige media in Zwitserland.

 

"We tellen nog 18 teams en zij gaan akkoord om te starten. Morgen maken we een nieuwe evaluatie en dan hopen we natuurlijk dat het aantal nieuwe gevallen beperkt is. We gaan door zoals gepland."

We proberen het scenario van een stopzetting te vermijden, maar het is een moeilijke evenwichtsoefening. De veiligheid van de renners en onze medewerkers telt.

Wedstrijdleider Ronde van Zwitserland

Het peloton is intussen een pelotonnetje geworden. Zijn er regels rond een minimumbezetting? "Neen. De teams moeten regels volgen, voor een organisator zijn die er niet."


"Maar we moeten natuurlijk nog kijken of het relevant is. Voorlopig is het nog een open en volwaardige koers."


Die koers duurt in principe tot zondag. "Of we misschien het einde niet halen? Daar houden we rekening mee."


"We proberen dat scenario te vermijden, maar het is een moeilijke evenwichtsoefening. De veiligheid van de renners en onze medewerkers telt."

Ploegleider Peeters: "Het is hier chaos"

Na een hectische ochtend begon het peloton rond 11.30 u dan toch aan de 6e etappe. "Het is hier chaos", vertelde Wilfried Peeters (Quick Step-Alpha Vinyl) vanuit Zwitserland.

 

"We krijgen voortdurend de melding dat ploegen zouden afhaken, maar voor ons is het duidelijk: we blijven hier zo lang we mogen."

 

Bij het Belgische team is er met Louis Vervaeke één slachtoffer: "Hij start uiteraard niet meer, maar hij sliep alleen. Dat heeft geen impact op de rest van de ploeg."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De verklaring van de wedstrijdleiding:

Ronde van Zwitserland klassement

naamresultaatploeg
1
Aleksandr Vlasov
22:16:56
BORA - hansgroheBOH
2
Jakob Fuglsang
+6
Israel - Premier TechIPT
3
Geraint Thomas
+7
INEOS GrenadiersIGD
4
Andreas Kron
+14
Lotto - SoudalLTS
5
Stefan Küng
+16
Groupama - FDJGFC
6
Sergio Higuita
+16
BORA - hansgroheBOH
7
Neilson Powless
+28
EF Education - EasyPostEFE
8
Felix Großschartner
+40
BORA - hansgroheBOH
9
Sébastien Reichenbach
+43
Groupama - FDJGFC
10
Andreas Leknessund
+44
Team DSMDSM
Gerelateerd:
Ronde van Zwitserland
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
09/06 Zwitserland - Zwitserland
2
10/06 Zwitserland - Zwitserland
3
11/06 Zwitserland - Zwitserland
4
12/06 Zwitserland - Zwitserland
5
13/06 Zwitserland - Zwitserland
6
14/06 Zwitserland - Zwitserland
7
15/06 Zwitserland - Zwitserland
8
16/06 Zwitserland - Zwitserland