Ga naar de inhoud

Kogelstoters bekampen elkaar op Brusselse Vismarkt in "Urban Memorial"

In 2019 vond het kogelstoten al eens plaats op het Brusselse Brouckèreplein.

De Memorial Van Damme heeft de locatie voor de jaarlijkse 'Urban Memorial' in Brussel bekendgemaakt. De Vismarkt in het centrum van de hoofdstad zal op 1 september het decor vormen voor het kogelstoten bij de mannen. De Memorial verwelkomt daags nadien ook de Amerikaanse topspurter Erriyon Knighton.

De organisatoren van de Memorial Van Damme gaan elk jaar op zoek naar een locatie midden in de stad om een atletiekdiscipline in de spotlights te zetten. Dit jaar is het de beurt aan het kogelstoten, dat zal plaatsvinden op de Brusselse Vismarkt. 


"De Vismarkt is de officieuze naam van het Sint-Katelijneplein", klinkt het in een mededeling van de organisatie. Ook de voorbije jaren waren er al spectaculaire atletiekdisciplines te zien in de Brusselse binnenstad.

 

"In 2017 liepen Kevin, Jonathan en Dylan Borlée in hartje Brussel een 100 meter over het water op een speciaal voor de gelegenheid opgebouwde mobiele piste. En drie jaar geleden sprong Ben Broeders met zijn polsstok naar de zege op de Vismarkt."

 

Benieuwd wat de kogelstoters dit jaar uit hun mouw zullen schudden. Afspraak op donderdag 1 september in hartje Brussel.

(lees voort onder IG-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Amerikaanse topper Knighton spurt in Brussel

De organisatie meldde ook trots de komst van de Amerikaanse topsprinter Erriyon Knighton. Het 18-jarige wonderkind zette eind april in het Amerikaanse Baton Rouge, Louisiana, een absolute supertijd op de 200 meter neer. De nummer 4 van de Spelen in Tokio snelde naar 19"49, de snelste tijd ter wereld in 10 jaar.

Sinds juni vorig jaar was Knighton met 19"84 al wereldrecordhouder U20, maar nu dook hij dus nog eens gevoelig onder dat record. Op de mondiale ranking aller tijden schoot hij naar boven van de 35e naar de 4e plaats. Alleen Usain Bolt (19"19), Yohan Blake (19"26) en Michael Johnson (19"32) waren ooit sneller.

Het is geleden van de olympische finale in 2012 in Londen dat er nog zo snel gelopen is. Toen liep Bolt 19"32 en Blake 19"44. Ter vergelijking: toen Bolt zo oud was als Knighton liep hij 19"93.

Niet alleen zijn leeftijd maakt de prestatie van de Amerikaan uniek, maar ook dat hij het zo vroeg op het jaar doet. Iedereen die ooit sneller was dan hij, deed dat in augustus of september. "Hij is dan ook de nieuwe Bolt", zo vertelde meetingdirecteur Kim Gevaert.

Bij de vrouwen bevestigde Gevaert twee Oekraïense hoogspringtoppers: Jaroslava Mahoetsjich, de indoorwereldkampioene en nummer 3 van de Spelen, en Joelija Levtsjenko, in 2017 vicewereldkampioene.