Ga naar de inhoud

Watersport voor iedereen in fonkelnieuw complex in Nieuwpoort

Op zondag 12 juni opende Vlaams minister van Sport Ben Weyts het vernieuwde watersportcomplex van Sport Vlaanderen aan het Spaarbekken in Nieuwpoort.
De badstad is sinds lang dé plek bij uitstek voor iedereen in Vlaanderen die wil leren zeilen of surfen. 

Sport Vlaanderen heeft twee watersportcentra in Nieuwpoort: het rustige Spaarbekken is ideaal om de sporten aan te leren, de Havengeul - op zee - om ze tot in de perfectie onder de knie te krijgen. Maar de infrastructuur aan het Spaarbekken voldeed na dertig jaar niet langer aan de standaarden en ambities van vandaag. 

Met een loods en watersporthuis

Het nieuwe complex aan het Spaarbekken bestaat uit een loods voor sportmateriaal en het ‘watersporthuis’, een opleidingscentrum dat voorzien is van alle moderne comfort. Watersporters krijgen zo eindelijk de kans om hun sport in de allerbeste omstandigheden te beoefenen. 

 

Bij het ontwerp werd bovendien specifieke aandacht besteed aan de noden van alle watersporten en hun beoefenaars: zeilen, surfen, suppen, raften, kajakken en nieuwe trends als foilen en wingsurfen. 

 

“Nieuwpoort heeft met deze sportinfrastructuur alles in handen om de hefboom te zijn voor de ontwikkeling van watersportactiviteiten in de brede regio”, maakt minister Weyts zich sterk.

Surfen op het Spaarbekken

Ook voor bedrijven en recreanten

Naast de meer dan 5000 kinderen die jaarlijks deelnemen aan een sportklas of -kamp, mag Nieuwpoort ook topsporters, clubs en federaties tot zijn vaste klanten rekenen. Maar Sport Vlaanderen mikt met deze accommodatie op een nog breder publiek. 

 

Regioverantwoordelijke Dirk Bossaert: “De aanwezigheid van opleidingslokalen, cateringfaciliteiten en een panoramisch zicht op het water maakt van ons centrum een ideale locatie voor bedrijfsseminaries, eventueel te combineren met een verfrissende watersportinitiatie.”

 

"Daarnaast kan iedere sportliefhebber zelf komen proeven van klassieke disciplines als optimist-zeilen en surfen, maar ook van nieuwe watersporttrends als foiling en wingsurfen. Wie liever rustig vanop de oever naar de actie op het water kijkt, is natuurlijk ook meer dan welkom.”

Rustig genieten vanop de waterkant

Watersport zonder drempels

Een verbreding die minister Weyts uiteraard toejuicht: “Dit complex kadert in onze ambitie om sport en beweging op een laagdrempelige manier tot bij élke Vlaming te brengen, Topsporters, clubs, federaties, kinderen en bedrijven: allemaal kunnen ze volgens hun eigen wensen en niveau genieten van watersport.”

 

Daarbij stonden voorzieningen voor G-sporters bovenaan de prioriteitenlijst, benadrukt Weyts: “Het beter toegankelijk maken van watersport voor de G-sporter was absoluut nodig. Er zijn aangepaste zeilbootjes en een hijskraan die de G-sporter toelaat in het water of op de boot te gaan. Met deze voorzieningen zetten we een flinke stap in de juiste richting.”

Dit kadert in onze ambitie om sport en beweging tot bij elke Vlaming te brengen

Vlaams minister van Sport Ben Weyts
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.