Ga naar de inhoud

Curry's driepuntreeks stopt na 233 duels, maar Golden State zet Boston wel met rug tegen muur

Andrew Wiggins stond op als beslissende derde man.

De Warriors hebben een grote stap gezet naar een 7e kampioenschapsring - een 4e in 6 finales na titels in 2015, 2017 en 2018 - door op eigen bodem de vijfde wedstrijd tegen de Celtics te winnnen: 104-94. Stephen Curry kwam minder uit de verf, maar zag Klay Thompson en Andrew Wiggins het verschil maken. Het staat nu 3-2 voor Golden State, vrijdag kan het in Boston het beslissende 4e punt halen.

Curry was de man van de match in Game 4 met 43 punten, maar afgelopen nacht kreeg hij een speciale, collectieve behandeling van de bezoekende defensie. Voor het eerst in zijn carrière kon hij geen driepunter scoren in een play-offwedstrijd (en hij zit aan 133 duels): geen enkele van zijn 9 "bommen" ging binnen.

Meer nog: het was de eerste keer in 233 wedstrijden dat Curry niet vanachter de driepuntlijn tot scoren kwam.

Curry kon wel nog zorgen voor 16 punten en 8 assists, maar moest dus rekenen op teammaats om de Celtics te bedwingen. Klay Thompson en Andrew Wiggins stonden op.

Voor Thompson was het een emotionele avond: dag op dag 3 jaar geleden scheurde hij de ligamenten in zijn linkerknie in de match waarin Golden State de finale van 2019 verloor tegen Toronto. Thompson bleef uiteindelijk 2,5 jaar aan de kant, nadat hij ook nog zijn achillespees afgescheurd had.

Thompson hield zijn emoties onder controle en kwam tot 21 punten. Daaronder 5 driepunters, waarvan 2 die een stevige dip in het derde kwart (24-35) keerden. De Celtics, die 16 punten achterstonden in het eerste kwart en gingen rusten met 51-39, kwamen voor het eerst een paar punten voor,  maar Thompson brak dat elan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Warriors hadden evenwel nog een derde man nodig en dat was Wiggins, goed voor 26 punten en 13 rebounds. "Ik wist dat ik agressief voor de dag moest komen en heb gewoon gedaan wat men mij gevraagd heeft", bleef de traditionele man in de schaduw bescheiden.

Bij Boston hield Jayson Tatum (27 ptn, 10 rbs) het lang vol, maar naar het einde liep het minder. Marcus Smart (20 ptn) en Jaylen Brown (18 ptn) droegen hun steentje bij, maar 18 balverliezen werden de Celtics fataal. Die leverden 22 punten op voor de thuisploeg.

De Celtics staan nu met de rug tegen de muur, zij verloren in deze play-offs nog niet eerder 2 duels op een rij, dat was trouwens al van eind maart geleden. Ze willen een 18e recordtitel, maar dan moeten ze donderdag Game 6 in de eigen TD Garden winnen om een 7e match af te dwingen.

Tweets over Game 5:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Golden State - Boston 4-2 (best-of-7)
Golden State Boston 108-120 verslag
Golden State Boston 107-88 verslag
Boston Golden State 116-100 verslag
Boston Golden State 97-107 verslag
Golden State Boston 104-94 verslag
Boston Golden State 90-103 verslag