Basketbalvedette Brittney Griner zit nog tot minstens 2 juli vast in Rusland

De lijdensweg van Brittney Griner lijkt nog niet voorbij. Een Russische rechtbank heeft haar detentie met enkele weken verlengd tot minstens 2 juli. Griner wordt al enkele maanden vastgehouden en dreigt het slachtoffer te worden van een politiek en diplomatiek steekspel.

Het verhaal van Brittney Griner is intussen al uitvoerig uitgesmeerd: de 31-jarige basketbalvedette werd op 17 februari op een luchthaven in de buurt van de hoofdstad Moskou gearresteerd, omdat ze in het bezit was van "vape cartridges die roken naar cannabisolie". Daarvoor riskeert ze een gevangenisstraf van tien jaar. 

 

Sindsdien - met onder meer de Russische inval in Oekraïne - zit het dossier al een tijd muurvast. In de VS vrezen ze dat Griner gebruikt wordt als drukmiddel in het conflict met Rusland.

 

De detentie van de tweevoudige olympische kampioene zou normaal eind deze week aflopen, maar een Russische rechter heeft daar nu dus een stokje voor gestoken.