Ga naar de inhoud

Kan Ferrari terugveren? "We herstellen liever snelle, onbetrouwbare wagen dan omgekeerd"

Een rookpluim maakte duidelijk dat Charles Leclerc de streep niet zou halen.

Een dubbele uitvalbeurt heeft het tripje van Ferrari naar Azerbeidzjan vergald. Met zondag al de Grote Prijs van Canada op de kalender moeten ze in Maranello snel orde op zaken stellen. "Het is een grote zorg, omdat ik het antwoord niet ken", zei teambaas Mattia Binotto.

Twee races geleden stond Ferrari nog op kop in het constructeurskampioenschap, ondertussen hinkt het al 80 punten achter op Red Bull.

 

Maar vooral voor titelkandidaat Charles Leclerc kwam zijn tweede DNF in drie races hard aan. De Monegask stond na zijn zege in Australië nog 46 punten voor op Max Verstappen, ondertussen heeft hij een achterstand van 34 punten.

 

"Ik ben meer dan gefrustreerd", stamelde Leclerc in Bakoe. In de 20e ronde had zijn motor er de brui aan gegeven. "Dit doet pijn." 

 

"We moeten snel gaan bekijken wat het probleem is en ervoor zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Ik heb er even geen woorden voor. Het is heel, heel teleurstellend."

 

Dat ook Sergio Perez nu voorbij Leclerc is gegaan, kwam extra hard aan. "Dat wil veel zeggen. Het is een enorme ontgoocheling. Ik hoop dat we terug kunnen komen."

Het is een enorme ontgoocheling. Ik hoop dat we terug kunnen komen.

Charles Leclerc

Ook de ingenieurs in Maranello hadden al na de GP van Spanje - de eerste uitvalbeurt van Leclerc - door dat er nog moest worden gesleuteld aan de bolide. 

 

En moest de boodschap nog niet zijn doorgekomen, zetten de uitvalbeurten van Zhou (Alfa Romeo) en Magnussen (Haas) - allebei met een Ferrari-krachtbron onder de motorkap - het probleem nog eens extra in de verf in Bakoe.

 

"De betrouwbaarheid is altijd een belangrijke en doorslaggevende factor. Het wordt duidelijk dat het nog niet in orde is en dat we nog wat werk moeten verrichten", gaf ook teambaas Mattia Binotto toe.

 

"We moeten eerst begrijpen en analyseren wat er is gebeurd. Het is een zorg. Het is een nog grotere zorg, omdat ik het antwoord niet ken en ik zou graag willen weten wat het probleem is. Maar ik herstel liever een snelle, onbetrouwbare wagen dan omgekeerd."

 

Met zondag al de volgende race op het programma is er weinig tijd om oplossingen te zoeken. Maar Binotto gelooft niet dat Ferrari in Montréal al verplicht is om te winnen. "Ik denk niet dat het een must is om te winnen. We bekijken het race per race."

kalender Formule 1 2022
datum grand prix winnaar 2022 winnaar 2021
20/03 Bahrein (Sakhir) Leclerc Hamilton
27/03 Saudi-Arabië (Jeddah) Verstappen Hamilton
10/04 Australië (Melbourne) Leclerc -
24/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Verstappen
08/05 Miami (Florida) Verstappen -
22/05 Spanje (Barcelona) Verstappen Hamilton
29/05 Monaco (Monaco) Perez Verstappen
12/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Verstappen Pérez
19/06 Canada (Montréal) Verstappen -
03/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Sainz Hamilton
10/07 Oostenrijk (Spielberg) Leclerc Verstappen
24/07 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen Verstappen
31/07 Hongarije (Boedapest) Verstappen Ocon
28/08 België (Spa-Francorchamps) Verstappen Verstappen
04/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen Verstappen
11/09 Italië (Monza) Verstappen Ricciardo
25/09 Rusland (Sotsji) geschrapt Hamilton
02/10 Singapore (Marina Bay) Perez -
09/10 Japan (Suzuka) Verstappen -
23/10 VS (Austin) Verstappen Verstappen
30/10 Mexico (Mexico City) Verstappen Verstappen
13/11 Brazilië (Sao Paulo) Russell Hamilton
20/11 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen