Ga naar de inhoud

4 tips van Iljo Keisse om het veilig te houden op een jaagpad

Het gebruik van jaagpaden is populairder dan ooit. Van occasionele fietsers tot wandelaars, van steppers tot rolschaatsers. Ook grotere groepen wielertoeristen zoeken de jaagpaden meer en meer op. Daardoor kan op bepaalde plaatsen een conflict ontstaan waardoor afstand moeilijker bewaard kan worden. Iljo Keisse, wegkapitein bij Quick Step-Alpha Vinyl, geeft enkele tips. 

Door de toename van vluchtheuvels, verkeerseilanden, wegversmallingen
of verkeerspalen, worden de openbare wegen er ook niet veiliger op. Daarom dat de
veiligere, vaak afgescheiden populaire fietswegen het ideale terrein zijn voor grotere
groepen. Maar dat is niet altijd zonder gevaar (zie "gerelateerd").

 

Iljo Keisse is een ervaren jaagpadfietser. Hij geeft enkele tips die de veiligheid moeten verhogen. 

 

Tip 1: beperk de grootte van de groep

 

Als je jezelf op een jaagpad begeeft is alles afhankelijk van de grootte van de groep.

“Is de groep groter dan tien personen, dan wordt het logischerwijs ook gevaarlijker”, vertelt Iljo Keisse. 

 

“Zeker als er zijwind staat, neigt de groep naar de andere kant van het jaagpad te gaan. Als er dan een tegenligger komt, kunnen er problemen ontstaan.”

Iljo Keisse (rechts) uit "Het Scheldepeloton"

Tip 2: geef signalen aan elkaar

 

Als je met een groep rijdt zou iedereen elkaar moeten waarschuwen met tekens. Als er een tegenligger afkomt, houdt ieder zijn eigen kant van het jaagpad. Als de tegenliggers dat ook doen is er in principe geen probleem.

 

"Als ik met mijn kinderen over het jaagpad rijd, leer ik hen aan om met signalen duidelijk te maken dat er een tegenligger komt", vertelt Keisse.

 

Tip 3: gebruik je gezond verstand

 

Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt en de weg probeert te delen, denkt Iljo Keisse dat er zelden of nooit problemen zullen zijn op een jaagpad.

 

Tip 4: besef dat je niet alleen bent

 

Ook gewoon wat beter opletten, kan al veel helpen volgens Keisse. “Soms zie je mensen met een hoofdtelefoon in beide oren. Hou minstens één oor vrij om meer omgevingsgeluid te horen”, vertelt de Gentenaar.

 

Ook fietsers die met twee naast elkaar rijden terwijl ze het achterliggende verkeer niet in de gaten houden, kunnen een gevaar zijn. “Iedereen moet beseffen dat er meer mensen op een jaagpad zich begeven.”