Ga naar de inhoud
UEFA Nations League
speeldag 1

UEFA Nations League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Frankrijk
0
0
0
0
0
0
0
1
Italië
0
0
0
0
0
0
0
1
Israël
0
0
0
0
0
0
0
1
België
0
0
0
0
0
0
0

Martinez: "Kritiek van Van Gaal? Hij zei ook dat Lang de Gouden Bal zou winnen voor De Bruyne"

 di 7 juni 2022 15:57

Bondscoach Roberto Martinez blikte vandaag vooruit op de tweede Nations League-partij tegen Polen. Maar hij kreeg eigenlijk alleen maar vragen over de afgang tegen Nederland van afgelopen weekend. Hij wil nog geen al te grote conclusies trekken. 

Polen kwam eigenlijk niet ter sprake op de persbabbel van Roberto Martinez. De journalisten wilden vooral weten of hij intussen al anders kijkt naar de zware nederlaag tegen Nederland.

 

"Ik heb de match intussen kunnen analyseren zonder alle emoties", begon hij. "We moeten hieruit leren."

 

Er wordt vooral naar de defensie gewezen. Die lieten zich te makkelijk ringeloren. "Het is niet eerlijk om alleen de verdedigers op de korrel te nemen. In het moderne voetbal verdedig je niet met 3, 4 of 5, maar met de hele ploeg. En ons defensieve werk als team was niet goed genoeg. Nederland had 4 aanvallen in de tweede helft en we slikken drie doelpunten."

Het niveauverschil tussen Vertonghen en Alderweireld en de rest van de verdedigers is nog groot.

Lag er niet veel te veel plaats tussen de nummer 6 en de defensie? "Dat is inderdaad een deel van het veld waar het misliep. We hebben te individueel verdedigd, niet als team. Er was niet genoeg communicatie, we hebben elkaar niet geholpen, ..."

 

Is het tijd voor nieuwe gezichten achterin? "Ik ben hier begonnen met Vermaelen, Kompany, Vertonghen en Alderweireld. Intussen zijn Vermaelen en Kompany weg. Hebben we ze kunnen vervangen met spelers van hetzelfde niveau? Neen. Hebben we talenten op die posities? Ja."


"Maar die jongens hebben die ervaring nog niet. We hebben een lange lijst met spelers die we volgen: Koni De Winter, Zeno Debast, Wout Faes, Leander Dendoncker, Sebastiaan Bornauw, Elias Cobbaut, ... Maar die 10 jaar ervaring in een topteam hebben ze niet. Dus ja, het niveauverschil tussen Vertonghen en Alderweireld en de rest van de verdedigers is nog groot." 

"De tijd tot het WK is kort, je moet geen revolutie verwachten"

Een nieuw systeem moeten we ook niet meteen verwachten. "We hebben 16 dagen om het WK voor te bereiden, dus je moet geen revolutie starten. Dan verlies je het werk van 6 jaar. Dus we gaan niet plots iets geks doen. Als je met 4 speelt met dezelfde intensiteit als tegen Nederland, loopt het ook mis."

 

En zo was de persconferentie bij tactiek aanbeland. "Het is normaal dat de tactiek in vraag wordt gesteld, dat trek ik me niet aan. Met tactiek win of verlies je niet, wel met de uitvoering van de tactiek. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en praat graag over de tactiek. Soms winnen we ook met een slechte tactiek hoor, maar dan hoor je niets."

 

Louis van Gaal had ook iets te zeggen over de tactiek van de Belgen. Volgens hem zet België (te) weinig druk op de bal. "Met alle respect voor Van Gaal, maar hij zei ook dat Noa Lang de Gouden Bal kon winnen voor Kevin De Bruyne, dus ja. Ik antwoord niet op andere bondscoaches. Of we dan genoeg druk zetten? Soms wel, soms niet."

Martinez ging daar een beetje kort door de bocht. Van Gaal zou de Gouden Bal zeker aan De Bruyne geven, maar voegde eraan toe dat hij de trofee als middenvelder wellicht niet zou krijgen, omdat die vaak naar aanvallers gaat. In dat opzicht voegde hij er al grappend aan toe dat Lang dus meer kans maakte.

Ik verwacht niet dat de mensen blij zijn na deze nederlaag. Maar ik wil niet dat er vragen gesteld worden bij de ingesteldheid van de spelers.

Roberto Martinez

Is Roberto Martinez een beetje gefrustreerd door de negatieve sfeer die er nu rond de ploeg hangt? "Neen, iedereen doet zijn job. Ik verwacht niet dat de mensen blij zijn na deze nederlaag. Maar ik wil niet dat er vragen gesteld worden bij de ingesteldheid van de spelers. Daar ligt het echt niet aan. We waren defensief niet goed genoeg, maar iedereen is toegewijd. Wie niet alles geeft, komt niet terug. Daar is te weinig appreciatie voor. Dat is onaanvaardbaar."

 

Tot slot wou Martinez vooral nog niet te veel conclusies trekken. "Ik focus me nu op de reactie tegen Polen. Dat is een nieuwe test. We spelen 4 matchen in 11 dagen, daarna trek ik pas conclusies."

 

"Tegen Polen zal ik dingen aan de ploeg veranderen, niet door de prestaties tegen Nederland, maar omdat dat al gepland was."

Gerelateerd: