Geen 15-jarigen meer in kunstschaatsen: "Gezond om kinderen zich eerst te laten ontwikkelen"

Binnenkort zullen er geen 15 -of 16-jarige kunstschaatstalenten meer te zien zijn op de Olympische Winterspelen. Jorik Hendrickx, de broer en coach van Loena Hendrickx, juicht de beslissing van de internationale schaatsfederatie toe.

Na de dopingheisa rond de 15-jarige Kamila Valijeva op de Olympische Winterspelen besloot de internationale schaatsfederatie ISU in te grijpen. De komende jaren worden 15- en 16-jarigen stelselmatig geweerd bij seniorencompetities.

 

"Zeker voor de nieuwe generatie jonge sporters is het een stap vooruit", zegt Jorik Hendrickx. "Er was al langer sprake van, net als in de gymnastiek. De Winterspelen werden gewonnen door heel jonge Russinnen, waar je achteraf niets meer van hoorde."

 

"Ik weet niet in welke mate de beslissing een impact zal hebben. De atleten zullen nog altijd van zeer jonge leeftijd intensief worden getraind, maar de atleten zullen op de Spelen wel iets matuurder zijn in hun denken."

 

"Ik denk dat het een gezonde beslissing is om kinderen zich eerst te laten ontwikkelen en de puberteit te laten doormaken. Nu is er zoveel druk op het gewicht van jonge talenten om de moeilijke technische elementen te kunnen uitvoeren."

Nu is er zoveel druk op het gewicht van jonge talenten om de moeilijke technische elementen te kunnen uitvoeren.

Jorik Hendrickx

Omdat vooral de piepjonge atleten de viervoudige sprongen kunnen uitvoeren, zal de aandacht wat meer verschuiven naar het artistieke, denkt Jorik Hendrickx. "Naast de technische elementen is kunst heel belangrijk in kunstschaatsen."

 

"De artistieke ontwikkeling van 17- tot 25-jarige atleten is heel mooi. Daar is mijn zus een heel mooi voorbeeld van."

 

Of de beslissing een grote impact zal hebben, valt nog af te wachten. "Tijd zal raad brengen. De trainingsgewoonten van landen verander je niet zomaar. In sommige landen is sport hoofdzaak en school een bijzaak. Daar zal deze beslissing geen impact op hebben."

 

"Maar ze zullen wel een andere manier moeten zoeken om op te bouwen om op 17-jarige leeftijd te kunnen presteren."