Ga naar de inhoud

Vanaf augustus opnieuw voetbal in Oekraïne, ondanks oorlog: "Een welgekomen afleiding"

 zo 5 juni 2022 10:48
Sjachtar Donetsk stond in februari aan kop in Oekraïne toen de competitie werd stilgelegd.

Terwijl de oorlog nog volop woedt, probeert men in Oekraïne stilaan de draad van het normale leven terug op te pikken. Ook op voetbalgebied, want in augustus zal de nationale Premjer Liga opnieuw van start gaan. Daarvoor gaf president Zelenski zaterdag zijn toestemming. "Voetbal heeft de kracht om mensen te helpen."

Andrij Pavelko, voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, maakte het nieuws zaterdag bekend: Oekraïne gaat opnieuw voetballen. 

 

Na gesprekken tussen Pavelko, president Volodimir Zelenski en de UEFA en de FIFA werd besloten dat komende zomer de nationale Premjer Liga opnieuw kan opstarten. Zo werd op het overleg besproken hoe men een veilige herstart kan garanderen. 

 

De competitie in Oekraïne kwam in februari abrupt ten einde door het uitbreken van de oorlog met Rusland. Ondertussen woedt de oorlog nog steeds, maar zijn de Russische troepen vooral actief in de oostelijke regio van het land. De regio rond hoofdstad Kiev lijkt zo stilaan opnieuw "leefbaar" te worden.

Voetbal kan ons helpen om aan de toekomst te denken.

Voorzitter Oekraïense voetbalbond

De beslissing moet in Oekraïne een nieuw signaal van hoop geven. "Ik sprak met onze president om te benadrukken dat sport kan zorgen voor welgekomen afleiding in deze oorlog", sprak Pavelko.

 

"Van de kinderen tot de ouderen, iedereen is gefocust op de oorlog. Elke dag krijgen we nieuws te horen over doden en over de impact van de oorlog. Maar voetbal heeft een grote kracht om mensen te helpen."


"Het kan ons helpen om aan de toekomst te denken. Een toekomst waarin spelers opnieuw het veld kunnen betreden en voor euforische sportmomenten kunnen zorgen. Daarom besloten we dat het voetbal - op alle niveaus - vanaf augustus terug kan hervatten."


Het is wel nog niet helemaal duidelijk in welke regio's er zal gevoetbald worden. Sjachtar Donetsk stond aan de leiding toen de Premjer Liga begin dit jaar werd stilgelegd. De club krijgt zo ook het ticket voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen.

Zondagavond volgt er mogelijk opnieuw een moment van hoop voor de Oekraïense bevolking. De nationale ploeg kampt tegen Wales om het laatste overgebleven WK-ticket. In de halve finale van die WK-play-off klopte Oekraïne woensdag nog Schotland.

Gerelateerd: