Ga naar de inhoud

Broer en zus in het peloton: Jules en Hélène Hesters bouwen aan carrière op de weg en op de piste

Eind mei was er het Belgisch kampioenschap op de weg bij de meisjes junioren en dat lokte vreugdekreten tot in Griekenland uit. Hélène Hesters rolde van de acrogym in het wielrennen en toonde in Moorslede dat haar een mooie toekomst wacht. Broer Jules verzamelde al een veelbelovend palmares op de piste en zoekt nu ook zijn weg in het profpeloton. “Weg en piste combineren is alleen maar een meerwaarde.”

Afgelopen winter veroverde Hélène Hesters (17) haar eerste nationale titels op de piste en nu is ook de driekleur op de weg in het bezit van de eerstejaarsjuniore. Broer Jules (23) was net dat weekend voor een korte vakantie in Griekenland.

 

“In de groepschat van de familie zag ik plots allemaal berichtjes. “BAM!” Toen heb ik het toch even uitgeschreeuwd”, lacht Jules.

 

“Twee jaar geleden op mijn eerste BK haalde ik de finish niet en nu ben ik kampioen”, zegt Hélène. Twee jaar geleden zat ze ook nog maar amper op de fiets. “Ik ben ermee begonnen tijdens corona. Ik deed al zeven jaar aan acrogym, maar contactsporten mochten plots niet meer.”

 

“Bovendien had ik het in die sport ook een beetje gezien en het is ook geen olympische sport. Jules heeft me dan een fiets gekocht, daarna raakte ik binnen in de topsportschool en zo was ik vertrokken.”

 

(Lees verder onder de post.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zij Aan Zij

Broer Jules hielp haar dus aan een fiets en gaf haar ook wel tips. “Dat was vooral in het begin. Ze leert enorm snel."

 

"Hélène kan de wedstrijd heel goed lezen en voelt aan wat de juiste momenten zijn om aan te vallen. Ze heeft op haar jonge leeftijd niet veel tips meer nodig en dat charmeert me wel.”

 

Naast haar broer kreeg Hélène ook een zetje dankzij het Zij Aan Zij-project van Cycling Vlaanderen, dat jonge meisjes aan het fietsen wil krijgen. 

 

“Dat was een perfecte opstap: van bochten leren nemen tot de fiets leren kennen en een eerste wedstrijd rijden: ze hebben me veel geholpen en begeleid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Laatbloeier die blijft groeien

Jules is meer een laatbloeier, al werd hij bij de junioren al Europees kampioen op de baan. 

 

“Ik ben 23 en nu pas prof geworden, na mijn belofteperiode. Terwijl de meesten steeds vroeger prof worden. Maar ik blijf wel jaar na jaar groeien.”

 

Vorige maand mocht Hesters mee naar de Nations Cup in Canada, waar hij goud pakte op de afvalling. 

 

“Dat was voor mij een heel belangrijke overwinning. Het was ook de eerste keer onder Kenny De Ketele als bondscoach en ik heb het vertrouwen van de coach dus meteen kunnen bevestigen.”

Wegrenners die de piste eigenlijk vaarwel hadden gezegd, komen onder De Ketele weer trainen.

De Ketele is samen met de Nieuw-Zeelander Tim Carswell de bondscoach, maar die laatste ontbrak in Canada na een positieve coronatest. Hesters is alvast lovend over de eerste maanden onder De Ketele.


“Het is zeker anders nu: de trainingen, maar ook de sfeer. Er komt ook veel volk naar de trainingen, ook wegrenners die de piste eigenlijk vaarwel hadden gezegd. Iedereen komt graag trainen en wil beter worden.” 


Het EK op de baan deze zomer en eind oktober dan ook het WK zijn de grootste doelen voor Hesters dit seizoen. En ook zus Hélène kijkt nu vooral uit naar het EK op de piste. “Ik wil weg en piste zo lang mogelijk combineren, dat is alleen maar een meerwaarde”, besluit ze.