Ga naar de inhoud

Na dit seizoen zwaait Tom Dumoulin het profpeloton definitief uit

 vr 3 juni 2022 13:35
Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin (31) stopt opnieuw met wielrennen, definitief deze keer. Dat heeft de Nederlander van Team Jumbo-Visma bekendgemaakt. Dumoulin nam al eens eerder een pauze, maar nu is zijn keuze gemaakt. "Alles wat ik voor de sport doe en laat en wat ik ervoor terugkrijg, is al een tijdje niet meer in balans."

Het is niet de eerste keer dat Tom Dumoulin aankondigt dat hij stopt met wielrennen. Begin 2021 gaf de Nederlander aan dat hij nood had aan een pauze. Na een erg moeilijk jaar in 2020 had hij nood aan herbronning.

 

Vier maanden later speelde de koershonger toch weer op. Dumoulin keerde terug in het peloton en hij won bijna meteen de nationale tijdrittitel. In de zomer pakte hij zilver op de olympische tijdrit. De trein leek weer helemaal vertrokken en al snel werd van hem weer wat verwacht in de grote rondes. 

 

Hij begon met voorzichtige ambities aan de afgelopen Giro, maar zakte daar op de Etna door het ijs. Zijn rug speelde op en in rit 14 stapte hij ontgoocheld af. Nu kondigt hij dus aan dat hij na dit seizoen zijn fiets definitief aan de haak hangt.

"Soms was het nog mooi, maar heel vaak ook frustrerend"

"Eind 2020, begin 2021 was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen", schrijft hij op Instagram. "Na een tijdje besloot ik toch door te gaan als wielrenner omdat ik naar de Olympische Spelen wou, maar ook door mijn liefde voor de fiets en mijn passie voor de bijzondere wielerwereld waarin ik me vaak verbaas, maar waarin ik me ook enorm thuis voel."

 

"Ik heb af en toe nog heel mooie dingen laten zien op de fiets. Op mijn zilveren medaille ben ik ongelooflijk trots. Maar hoe mooi het soms ook was, heel vaak - zeker dit jaar -, is het ook een frustrerend pad geweest waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en voelt."

 

"Zodra de belasting groter wordt, krijg ik last van vermoeidheid, pijntjes en blessures. De 100% toewijding, alles wat ik doe en laat voor de sport, en wat ik er vervolgens maar voor terugkrijg, is voor mijn gevoel al een tijdje niet meer in balans."

Ik kijk enorm uit naar het WK in Australië waar ik hoop nog een laatste keer te kunnen uithalen in de tijdrit.

"Met het nodige geduld en een heel voorzichtige aanpak zou ik er op termijn weer bovenop kunnen komen, maar dat wordt een lange weg zonder garanties op succes. Ik kies ervoor om deze weg niet te nemen", besluit Dumoulin. "In plaats daarvan stop ik met mijn actieve carrière en sla ik een nieuw en onbekend pad in."

 

Dit seizoen doet hij dus wel nog uit. En hij hoopt nog een paar mooie resultaten te rijden. "Samen met de ploeg gaan we een plan maken voor een paar mooie, leuke en hopelijk succesvolle maanden."

 

"Ik kijk enorm uit naar het WK in Australië waar ik hoop nog een laatste keer te kunnen uithalen in de tijdrit."

 

"Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet en wil ik eigenlijk ook nog niet weten. Maar door mijn liefde voor de fiets zal ik altijd wel op een of andere manier betrokken zijn bij het wielrennen."

 

"Ik ben een gelukkig mens en ik kijk nu al met heel veel trots terug op mijn carrière."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: