Ga naar de inhoud

"LGBTQIA+ gemeenschap moet zich veilig en welkom voelen in Qatar"

Jan Bossaert en Gijs de Jong

De Belgische en de Nederlandse voetbalbond hebben in de aanloop naar de interland van vrijdagavond hun standpunt duidelijk gemaakt over de organisatie van het WK in Qatar. "Er is al veel verbeterd de voorbije jaren en we streven naar duurzame veranderingen", klinkt het.

Over het WK in Qatar is al heel wat inkt gevloeid, weet ook Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond. "Het is een delicate zaak met verschillende invalshoeken", legt Bossaert uit.

Dat Qatar beter niet het gastland van het WK geweest was, is duidelijk. "Wat in 2010 bij de toewijzing gebeurd is, was fout. De procedure was niet transparant en er is met veel zaken geen rekening gehouden, zoals mensenrechten, ecologische aspecten of het onderbreken van de competitie."

"Er waren destijds genoeg redenen om de kandidatuur van Qatar af te wijzen, maar we zitten er nu", zegt Bossaert, die wil benadrukken dat het voetbal al voor veel verandering gezorgd heeft ter plaatse.

"Dat zeggen ook onafhankelijke mensenrechtenorganisaties. Dankzij de kracht van het voetbal is er onder meer een nieuwe arbeidswetgeving gekomen. Er zijn veel veranderingen gerealiseerd. We moeten er ook voor zorgen dat die na het WK verankerd blijven. We moeten die verandering blijven ondersteunen."

De LGBTQIA+ gemeenschap moet welkom en veilig zijn in Qatar. Op dat vlak verwachten we een duidelijk statement van de FIFA en het regime.

Peter Bossaert, CEO van de Belgische voetbalbond

De Belgische voetbalbond hamert ook op de rechten van mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap die straks misschien naar Qatar willen afreizen. "We vragen dat zij daar welkom en veilig zijn en dat ze de vrijheid hebben om zich uit te drukken", zegt Bossaert. Op dat vlak verwachten we ook van de FIFA én van het regime in Qatar een duidelijk statement."

"Op lange termijn streven we ten slotte ook naar duurzame veranderingen, zoals een permanent "safe house" waar migrantenarbeiders altijd terecht kunnen voor steun. En niet alleen een beter lot voor arbeiders die in de bouw werken, maar voor iedereen."

"Daarover blijven we in permanent overleg met onder meer Amnesty International en de FIFA. De UEFA-werkgroep doet ook hetzelfde op Europees vlak. Zo kunnen we vanuit het voetbal maximaal druk zetten op het regime."

Mogen we van de Rode Duivels nog een statement verwachten voor of tijdens het WK? "Wij proberen hen zoveel mogelijk informatie te geven. Het is aan hen om te beslissen hoe ze daarmee willen omgaan. Dat initiatief laten we aan hen."

Peter Bossaert: "We blijven maximaal druk zetten"

Gijs de Jong (KNVB): "Zullen met Nederlands team ook tonen dat we voor mensenrechten staan"