Ga naar de inhoud

Rolstoeltennisser Joachim Gérard opent vandaag op Roland-Garros: "Voel me veel beter dan in Australië"

 di 31 mei 2022 06:56
De rolstoeltennisser liet een defibrillator inplanten, nadat hij op de Spelen in Tokio in 2021 onwel was geworden.
Joachim Gérard (archief).

Vandaag begint het toernooi van Roland-Garros voor rolstoeltennisser Joachim Gérard, de nummer 6 van de wereld. Onze 33-jarige landgenoot maakt deel uit van een deelnemersveld dat voor het eerst 12 spelers telt in plaats van de gewoonlijke 8. In de eerste ronde wacht de 51-jarige Fransman Stéphane Houdet (ITF-5).

Vanavond is de dag van de clash tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic op de gemalen baksteen in Parijs. "Gezien de wedstrijden die voor ons gepland zijn, denk ik niet dat we Djokovic en Nadal dreigen te overschaduwen", grapte Gérard.

"Het feit dat er 12 deelnemers zijn, is een positieve evolutie en een mooie erkenning van onze sport. Dat beschermt nu de spelers van de top 4 van de wereld en laat anderen toe een haalbare 1e ronde te hebben. Dat zal ook mijn geval zijn, ook al speel ik als nummer 6 tegen de nummer 5 met Stéphane."

Gérard kreeg op de Paralympische Spelen in Tokio vorig jaar last in zijn hartstreek en had enkele weken intensieve verzorging nodig. Intussen vervolgt hij zijn carrière met een defibrillator. Hij is vastberaden in Parijs een goed figuur te slaan.

"Ik voel me veel beter dan in Australië, waar ik nog maar net opnieuw in competitie kwam. Ik heb heel wat wedstrijden kunnen spelen en kunnen werken aan verschillende aspecten, waaronder het mentale."

"Ik wist dat het tijd zou vragen om terug te keren naar mijn beste niveau. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben in staat om grote wedstrijden te spelen. De voorbereiding is goed verlopen, ook al waren de resultaten niet geweldig in Barcelona en Annecy. Als ik mijn spel kan spelen en constant kan zijn, kan ik mooie zaken verwezenlijken."

Het feit dat er 12 deelnemers zijn in plaats van 8, is een positieve evolutie en een mooie erkenning van onze sport.

Joachim Gérard.