Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Menstruele krampen verhinderen stunt van Zheng tegen nummer 1: "Heel veel pijn op 1e dag"

 di 31 mei 2022 07:31
" "
De 19-jarige Chinese had zich iets anders voorgesteld van haar duel tegen de Poolse Iga Swiatek.

De Chinese tiener Qinwen Zheng leek even op weg naar een ferme stunt tegen Iga Swiatek op Roland Garros, toen ze de eerste set met 6-7 won, maar met 6-0, 6-2 haalde de Poolse nummer 1 toch vlot haar 32e zege op een rij binnen. Zheng had een verklaring voor de ommekeer: vanaf de 2e set kreeg ze af te rekenen met  menstruele krampen. "De pijn de eerste dag is altijd zwaar, op dat moment zou ik een man willen zijn op het veld."

Onze tennisman Dirk Gerlo had haar vooraf al wel wat kansen gegeven als uitdager van Swiatek. De 19-jarige Zheng, de nummer 74 van de wereld, greep die kansen ook in de eerste set: ze won de tiebreak met 7/5.

Die prestatie kreeg evenwel geen vervolg, Zheng had te veel last van haar regels. De Chinese vertelde dat ze geen pijn voelde tijdens de eerste set, maar bij 3-0 achter in de 2e set vroeg ze een medische time-out. Ze liet haar rug masseren en dook even de kleedkamer in om haar rechterdij te laten intapen.

"Mijn been speelde inderdaad ook op, maar vergeleken met mijn buikpijn was dat niets", legde Zheng na de match uit. "Ik kon mijn tennis niet spelen, mijn buik deed te veel pijn."

"Het gaat om vrouwenzaken", klonk het eerlijk logisch. "De eerste dag is altijd zo zwaar, dan heb ik heb heel veel pijn, maar toch moet ik sporten. Ik kan niet tegen mijn natuur ingaan."

"Op zo'n moment wens ik écht dat ik een man zou kunnen zijn op het terrein, zodat ik daar geen last van moet hebben."

"Op vandaag na toch tevreden over mijn toernooi"

Zheng maakte de voorbije jaren en maanden een opmerkelijke vooruitgang, onder meer onder de hoede van Carlos Rodriguez, de ex-coach van Justine Henin, in Henins academie in Peking.

Zheng maakte begin dit jaar haar grandslamdebuut en was blij dat ze de tweede week haalde in Parijs.

 

"Als ik vandaag buiten beschouwing laat, ben ik blij met mijn prestaties hier. Het was leuk om tegen de nummer 1 van de wereld te spelen."

 

"Als ik geen buikpijn zou hebben, zou ik er nog meer plezier aan beleefd hebben. Dan kon ik beter lopen en harder slaan en meer doen op het terrein. Het is jammer dat ik niet kon geven wat ik wilde geven."

"De volgende keer wanneer ik tegen haar speel, wil ik 100 procent zijn", maakte Zheng al een afspraak voor een revanche.

Het is jammer dat ik niet kon geven wat ik wilde geven. Volgende keer tegen haar wil ik 100 procent zijn

Qinwen Zheng
Gerelateerd: