Thierry Neuville sprokkelt nog wat kruimels in powerstage, Tänak wint Rally van Sardinië

  Thierry Neuville zal de rally van Sardinië niet winnen.

  Thierry Neuville kan Sardinië dan toch nog met een goed gevoel verlaten. Onze landgenoot viel zaterdag uit na een crash, maar won zondag de afsluitende powerstage, goed voor nog 5 WK-punten. De Est Ott Tänak was de beste op Sardinië, de Fin Kalle Rovanperä blijft ruim aan de leiding in de WK-stand.

  eindstand Rally van Sardinië
  1. Ott Tänak (Est) 3u10'59"1
  2. Craig Breen (Ier) op 1'03"2
  3. Dani Sordo (Spa) 1'33"0
  4. Pierre-Louis Loubet (Fra) 2'09"4
  5. Kalle Rovanperä (Fin) 3'02"8
  x Thierry Neuville out

  Rally van Sardinië

  1. 13 uur 33. Kruimels voor Neuville in powerstage, Tanak viert. Thierry Neuville heeft na zijn opgave gisteren de meubelen nog ietwat kunnen redden op Sardinië. Onze landgenoot moest zaterdag opgeven na een crash, maar won zondag de afsluitende powerstage, goed voor nog vijf WK-punten. Zo verlaat hij het Italiaanse eiland toch niet met lege handen.  De zege op Sardinië was voor de Est Ott Tänak. Tänak stond zaterdagavond al aan de leiding en gaf die leidersplaats op de slotdag niet meer uit handen. Hij wint voor de Ier Craig Breen en de Spanjaard Dani Sordo. In de WK-stand blijft Kalle Rovanperä, 5e in Sardinië en 2e in de powerstage, ruim aan de leiding. Hij heeft 120 punten, bijna dubbel zo veel als eerste achtervolger Neuville (65). Tänak is met 62 punten derde. De volgende rally, de Safari Rally van Kenia, vindt plaats van 23 tot 26 juni. .
  2. 05-06-2022.
  3. 18 uur 54. Thierry Neuville komt zondag opnieuw aan de start en heeft één doel. "Ik wil het maximumaantal punten pakken tijdens de powerstage. Ook in deze wedstrijd kregen we al snel te maken met een technisch probleem. Het was een moeilijk moment. Maar kijk: we doen voort", besloot Neuville. In de tussenstand zijn er zaterdagnamiddag weinig verschuivingen gebeurd. Ott Tänak blijft riant aan de leiding.  .
  4. 11 uur 48. Neuville valt uit na crash. De inhaalrace van Thierry Neuville in Sardinië, na eerdere technische problemen, is in de 12e rit abrupt tot een einde gekomen. Na een crash is Neuville gedwongen om zijn Hyundai definitief in de garage te parkeren. Neuville ziet zo weer een karrenvracht punten door zijn neus geboord. WK-leider Kalle Rovanperä is namelijk zelf ook niet aan een al te beste rally bezig. Halfweg zaterdag staat hij pas op de 6e plaats. Zijn landgenoot Esapekka Lappi moest dan ook nog opgeven toen hij aan de leiding reed. Die leiding is nu voor de Est Tänak. .
  5. 04-06-2022.
  6. 19 uur 55. Neuville op ruime afstand van de leiding. Na de tweede dag in de Rally van Sardinië prijkt Thierry Neuville op de 9e stek, op ruim 2 minuten van leider Esapekka Lappi. Na zijn moeilijke ochtend slaagde Neuville er niet in om weer terrein goed te maken. De Belg moest vrede nemen met de 7e chrono in de 6e chronorace en werd 4e in de 7e race. De laatste twee specials werden geannuleerd. .
  7. 13 uur 05. Neuville heeft weer technische problemen, Tänak op kop. De Est Ott Tänak (Hyundai) staat na vijf ritten in Sardinië aan de leiding. De wereldkampioen van 2019 heeft  een voorsprong van 3,7 seconden op de Fin Esapekka Lappi (Toyota) en 8,9 seconden op de Fransman Pierre-Louis Loubet (M-Sport Ford). Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) had gisteravond de eerste rit gewonnen, maar kende vandaag tijdens de vijfde rit problemen met de versnellingsbak. Hij is nu 10e op 2 minuten. De Finse WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) staat 2 plaatsen boven Neuville en volgt op 42,5 seconden van Tänak. Pech was er ook voor de Welshman Elfyn Evans (Toyota). Die moest na een mechanisch probleem (waterlek) opgeven. Hij was de dag nochtans begonnen met een snelste tijd in de tweede rit en stond op dat moment eerste in het klassement. Hij kan zaterdag hernemen, met een flinke tijdstraf. .
  8. 03-06-2022.
  9. 19 uur 53. Neuville zet meteen de toon in Sardinië. Thierry Neuville is uitstekend gestart aan de Rally van Sardinië. De Belg prijkt na de 1e dag aan de leiding, met een minieme voorsprong op de Japanner Takamoto Katskuta. WK-leider Kalle Rovanperä prijkt op de 4e stek. Nadat Neuville eerder op de dag al de snelste was tijdens de shakedown, won hij donderdagavond de 3,23 km lange superspecial die uitgetekend was op een gevarieerd parcours, bestaande uit asfalt en gravel. Op vrijdag begint het echte werk. Dan krijgen de deelnemers aan de rally van Sardinië 8 klassementsritten voor de wielen geschoven. Met temperaturen van 35 graden Celsius belooft het een warme dag te worden.  .
  10. 19 uur 52. Het wordt interessant om te zien wat de bandenkeuze van vandaag is vergeleken met die van morgen. Thierry Neuville.