Ga naar de inhoud

Na het debacle van Charles Leclerc in Monaco: "Ferrari is deze druk niet meer gewoon"

 ma 30 mei 2022 13:21
Ferrari liet de zege uit handen glippen in Monte Carlo.

Charles Leclerc zal vandaag niet met het beste been uit bed gestapt zijn. De Monegask leek gisteren in zijn thuisrace over de beste papieren te beschikken, maar zijn team Ferrari gooide alles weg door enkele blunders. F1-commentator Kris Wauters: "Leclerc kon er zelf niets aan doen en dat moet geweldig frustrerend zijn."

De Grote Prijs van Monaco had de voorbije jaren nog niet te veel euforie in petto voor Charles Leclerc, maar de 24-jarige Monegask glimlachte zaterdag na de kwalificaties.

 

Als polesitter had Leclerc meer dan een streepje voor en ondanks de grillige weergoden zag alles er aanvankelijk ook rooskleurig uit. Tot de bandenstrategie en de calls van zijn Ferrari-bazen zand in de machine gooiden.

 

"Leclerc reed perfect en reed weg van het veld, maar toen gebeurden er toch wat tactische blundertjes van zijn team", legt Kris Wauters (Play Sports) uit.

 

"Sergio Perez koos vrij vroeg voor de intermediates, Ferrari wachtte 2 ronden langer om te wisselen. In die tweede ronde heeft Perez 5 à 6 seconden goedgemaakt op Leclerc."

 

"Die keuze voor een iets latere wissel kon Ferrari nog verantwoorden, want Red Bull nam een risicootje om dat zo vroeg te doen. Ze deden het ook met Perez, niet met Max Verstappen. Dat zegt ook iets."

 

Voor die zet toont Wauters zich nog vergevingsgezind, maar bij de tweede blunder heeft Ferrari wel boter op het hoofd. "Ze riepen Leclerc én ploegmakker Carlos Sainz gelijktijdig binnen en zeiden dan dat Leclerc toch de pits niet kon induiken."

 

"Dat waren Italiaanse toestanden die compleet onnodig waren. Daar kan je als rijder niets aan doen en dat moet geweldig frustrerend zijn."

"Deze druk zijn ze bij Ferrari niet meer gewoon"

Ferrari bezette na de kwalificaties de 1e en de 2e plek, uiteindelijk eindigde Carlos Sainz 2e en Charles Leclerc 4e. Op een circuit waarbij inhalen aartsmoeilijk is, heb je je kaarten dan niet goed gelegd.

 

"Elk team blundert wel eens en deze race was sowieso strategisch moeilijk door de wisselende omstandigheden, maar na enkele superslechte jaren rijdt Ferrari nu weer met een wagen die voor de titel meedoet."

 

"Dat zorgt toch voor een bepaalde druk die ze niet meer gewoon zijn. Teambaas Mattia Binotto is een geweldige ingenieur en heeft fantastisch werk geleverd, maar hij is het natuurlijk niet gewoon om een team te runnen dat de stress van een kampioenschap aankan."

 

"Dat is een ander niveau van teammanagement. Dat gaat met vallen en opstaan en het overkomt de besten, maar het is natuurlijk jammer dat het weer met Leclerc gebeurt in zijn thuisrace."

 

"Als je hem vandaag vraagt of er een vloek op Monaco rust, zal hij neen antwoorden. Hij heeft gewoon al vaak pech gehad."

 

"Maar in het hoofd van een rijder is er een verschil tussen ongeluk na een mechanisch defect of na een blunder. Dat zag je ook aan zijn reactie: de stoom kwam uit zijn oren en dat kun je perfect begrijpen."

Na enkele superslechte jaren rijdt Ferrari nu weer met een wagen die voor de titel meedoet. Dat zorgt toch voor een bepaalde druk die ze niet meer gewoon zijn.

Kris Wauters

"Het zegt ook iets over het niveau van Mercedes de voorbije jaren"

Heeft Ferrari na deze vaudeville dan zijn lesje geleerd? "Ongetwijfeld", stelt Kris Wauters, die ook aankaart dat ook Max Verstappen al pechmomenten heeft meegemaakt dit seizoen.

 

"In een heel seizoen heb je sowieso tegenslagen en anderzijds dagen waarop alles perfect verloopt."

 

"Het zal gisteren gekletterd hebben op de briefing, maar je moet alles op tafel kunnen gooien."

 

"Je kunt je zulke blunders eigenlijk niet veroorloven als je meestrijdt voor de titel, maar dat maakt het ook interessant."

 

"Het zegt overigens ook iets over het niveau van Mercedes de voorbije jaren: technisch kenden zij nauwelijks problemen en ook de teamkeuzes waren er bijna altijd boenk op."

kalender Formule 1 2022
datum grand prix winnaar 2022 winnaar 2021
20/03 Bahrein (Sakhir) Leclerc Hamilton
27/03 Saudi-Arabië (Jeddah) Verstappen Hamilton
10/04 Australië (Melbourne) Leclerc -
24/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Verstappen
08/05 Miami (Florida) Verstappen -
22/05 Spanje (Barcelona) Verstappen Hamilton
29/05 Monaco (Monaco) Perez Verstappen
12/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Verstappen Pérez
19/06 Canada (Montréal) Verstappen -
03/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Sainz Hamilton
10/07 Oostenrijk (Spielberg) Leclerc Verstappen
24/07 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen Verstappen
31/07 Hongarije (Boedapest) Verstappen Ocon
28/08 België (Spa-Francorchamps) Verstappen Verstappen
04/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen Verstappen
11/09 Italië (Monza) Verstappen Ricciardo
25/09 Rusland (Sotsji) geschrapt Hamilton
02/10 Singapore (Marina Bay) Perez -
09/10 Japan (Suzuka) Verstappen -
23/10 VS (Austin) Verstappen Verstappen
30/10 Mexico (Mexico City) Verstappen Verstappen
13/11 Brazilië (Sao Paulo) Russell Hamilton
20/11 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen
Gerelateerd: