Ga naar de inhoud

Eindelijk: Chelsea maakt "definitief akkoord" met Amerikaanse overnemers bekend

Het einde is in zicht voor Chelsea. De Engelse voetbalclub maakte vandaag bekend dat het een "definitief akkoord" bereikt heeft met het Amerikaanse consortium Clearlake Capital van zakenman Todd Boehly. Verwacht wordt dat de club vanaf maandag in Amerikaanse handen is.

Chelsea heeft vandaag laten weten dat er afgelopen nacht een "definitief akkoord" werd bereikt met het Amerikaanse consortium Clearlake Capital rond zakenman Todd Boehly, de mede-eigenaar van baseballteam Los Angeles Dodgers, voor de verkoop van de club. 

 

De voorbije dagen gaven de Premier League en de Britse en Portugese overheden al toestemming voor de deal. Portugal is bij de transactie betrokken omdat Roman Abramovitsj, nu nog de eigenaar van Chelsea, sinds vorig jaar officieel Portugees staatsburger is. De Russische miljardair verkoopt de club als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maandag zou Abramovitsj zijn Chelsea definitief uit handen geven.

 

De Amerikanen betalen 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro) om Chelsea over te nemen van Abramovitsj en zullen daarnaast 1,75 miljard pond (2,0 miljard euro) investeren in de club. 

 

Het overnamebedrag, omgerekend bijna 3 miljard euro, gaat naar goede doelen en niet naar de Rus. Die ging hier snel mee akkoord. Abramovich leidde de club sinds 2003, maar staat nu op de Britse sanctielijst door zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Chelsea beëindigde het voorbije seizoen in de Premier League als derde. De club van Rode Duivel Romelu Lukaku verloor de finales van de FA Cup en League Cup, telkens van Liverpool. In de Champions League was Real Madrid in de kwartfinales te sterk.