Kangoeroes-kapitein Wen Mukubu na zware infectie en coma: "Ik ben 21 kg afgevallen"

Wen-Boss Mukubu revalideert na een zware infectie.

Zijn team Kangoeroes Mechelen strijdt momenteel voor de titel in het basketbal, maar Wen-Boss Mukubu heeft er nog een veel zwaardere strijd opzitten. De 38-jarige Belg kreeg te maken met een ernstige infectie en lag zelfs even in een coma. Hoe verloopt de revalidatie van de Mechelse aanvoerder?

Een donderslag bij heldere hemel was het voor Wen Mukubu. De small forward speelde een topseizoen bij Kangoeroes Mechelen en werd eind april verkozen tot Belg van het seizoen in de BNXT League. 

 

Twee weken voor die prijsuitreiking sloeg het noodlot echter toe. Mukubu moest met hevige pijn naar het ziekenhuis en bleef daar uiteindelijk twee weken.

"Na een wedstrijd was ik helemaal uitgeput", legt Mukubu uit aan Sportweekend. "Ik heb toen een paar vrije dagen gekregen van de coach, maar thuis veranderde die vermoeidheid in hevige pijn."

 

"Ik ben toen naar het ziekenhuis gegaan omdat de pijn niet te harden was. Tegen mijn vrouw zei ik dat het voelde alsof ik ging sterven. Ik voelde een druk op mijn borst, kon moeilijk ademen en was licht in mijn hoofd. Normaal kan ik goed omgaan met pijn, maar zoiets had ik nog nooit gevoeld."

Tegen mijn vrouw zei ik dat het voelde alsof ik ging sterven.

Wen-Boss Mukubu

Wen Mukubu in actie voor Kangoeroes Mechelen.

"Het ging echt niet goed met me en ik begon toch heel bang te worden. Ik wilde mijn vrouw niet achterlaten met twee kinderen. Bovendien was ik ook bang voor mezelf. Ik ben nog jong en was nog niet klaar met mijn verhaal te schrijven."

 

"Nadat ik een korte periode in een coma gelegen had, moest ik voort revalideren op intensive care. Ik ben in die periode 21 kilo afgevallen."

"Op intensieve zorgen zijn er geen spiegels, enkel infusen en machines, dus kon ik mezelf pas aanschouwen toen ik weer op een normale kamer lag. Ik was geshockeerd toen ik mezelf zag. Ik woog nog maar 76 kilo. Gelukkig ben ik in twee weken al terug 8 kilo bijgekomen. Ik ben dus op de goede weg."

 

"Of mijn uitkijk op het leven veranderd is? Zeker weten. Als je 48 uur in een coma hebt gelegen, dan zet je dat wel aan het denken. Ik heb in mijn donkere tijden in het ziekenhuis veel gebeden en ik zet God nu op de eerste plaats, samen met mijn gezondheid en mijn familie. Basketbal komt daarna wel."

Ik ben in het ziekenhuis 21 kilo afgevallen.

Wen-Boss Mukubu

Kijk hier naar de reportage in Sportweekend

finale play-offs (best-of-5)

Oostende - Mechelen 3-1
Oostende Mechelen 103-60
Mechelen Oostende 84-74
Oostende Mechelen 86-69
Mechelen Oostende 83-91

In de nationale play-offs van de BNXT League spelen de clubs voor de Belgische landstitel.