Deniz Undav is Profvoetballer & Tessa Wullaert Profvoetbalster van het Jaar

  Laureaten Deniz Undav en Tessa Wullaert.

  Deniz Undav is de Profvoetballer van het Jaar. De aanvaller van Union kreeg van zijn collega's de meeste stemmen achter zijn naam. Hij volgt Genk-spits Paul Onuachu op. Bij de vrouwen was de prijs voor Anderlecht-speelster Tessa Wullaert. De Trainer van het Jaar ging ook naar Union en was voor Felice Mazzu.

  Union kon zijn sprookjesseizoen niet bekronen met de titel, maar individueel viel de club vanavond wel in de prijzen. Deniz Undav werd verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. 

   

  De 25-jarige spits, die met 26 doelpunten topschutter werd in de Jupiler Pro League, kreeg 217 punten achter zijn naam en haalde het daarmee met een stevige voorsprong van Gentenaar en Ebbenhouten Schoen Tarik Tissoudali (122 punten) en zijn Deense ploegmakker Casper Nielsen, die 76 punten achter zijn naam kreeg.

   

  Charles De Ketelaere werd met een vierde plaats de hoogst genoteerde speler van landskampioen Club Brugge, zijn collega-Rode Duivel en tweevoudig winnaar van de trofee Hans Vanaken vervolledigt de top vijf.

   

  Felice Mazzu kreeg dan weer de prijs voor Coach van het Jaar na het wonderlijke seizoen met de promovendus.

   

  Bij de vrouwen ging de prijs dan weer naar Anderlecht. Tessa Wullaert mocht de trofee in ontvangst nemen. Ze scoorde in de competitie dit seizoen maar liefst 35 goals en had zo een enorm aandeel in de paars-witte titel.

   

  Anderlecht won ook de beker en ook daarin was de Red Flame belangrijk. Zo was ze in de finale goed voor 2 assists en een goal.

  Laureaten Pro League Awards

  • Profvoetballer van het Jaar: Deniz Undav (Union)
  • Coach van het Jaar: Felice Mazzu (Union)
  • Belofte van het Jaar: Charles De Ketelaere (Club Brugge)
  • Profvoetbalster van het Jaar: Tessa Wullaert (Anderlecht)
  • Doelpunt van het Jaar: Junya Ito (Genk)
  • Beste scheidsrechter: Erik Lambrechts
  • Profvoetballer van het Jaar in 1B: Lukas Van Eenoo (Westerlo)
  • Lifetime Achievement Award: Pierre Denier (Genk)
  • Hall of Fame: Aline Zeler (STVV, Standard, Anderlecht en Red Flames)
  • Football & Community: AA Gent en Waasland-Beveren
  • Beste grasmat: Oud-Heverlee Leuven

  Fase per fase

  1. 22 uur 43. Deniz Undav wint! De prijs voor Profvoetballer van het Jaar gaat naar Deniz Undav. De spits van Union haalt het voor Tarik Tissoudali en ploegmaat Casper Nielsen. .
  2. 22 uur 28. In 1B is de prijs voor Lukas Van Eenoo. Westerlo-aanvoerder Lukas Van Eenoo is verkozen tot Speler van het Jaar in de 1B Pro League. Hij kreeg de prijs uit handen van voormalig Rode Duivel Igor De Camargo, die onlangs bij RWDM een punt zette achter zijn carrière als profvoetballer. Met 4 doelpunten en 6 assists had de 31-jarige middenvelder een belangrijk aandeel in de titel van Westerlo, waarmee hij komend seizoen weer in de hoogste afdeling te zien zal zijn. In de verkiezing haalde hij het van Nicolas Rommens (RWDM) en zijn ploegmaat Lyle Foster. Op de erelijst is hij de opvolger van Dante Vanzeir, die afgelopen seizoen met Union het mooie weer maakte in de Jupiler Pro League en intussen zelfs Rode Duivel is geworden. .
  3. 22 uur 20. AA Gent en Waasland-Beveren hebben de beste "Football & Community"-werking van de Pro League. De clubs worden bekroond door een jury van onafhankelijke experten voor hun maatschappelijke werking en sociale inspanningen tijdens het afgelopen seizoen. .
  4. 22 uur 20. Mazzu haalde het in de verkiezing met een enorme voorsprong. Hij kreeg 286 punten achter zijn naam, nummer 2 Edward Still had 25 punten. Hein Vanhaezebrouck en Wouter Vrancken haalden beiden 24 punten. .
  5. 22 uur 09. Coach van het Jaar: Felice Mazzu. En ook deze award is geen verrassing. Union-coach Felice Mazzu is de Trainer van het Jaar. Hij was met promovendus Union heel lang in de running voor de titel en werd uiteindelijk 2e na Club Brugge. "Dit doet plezier, ik ben trots. Maar ik zeg het elke keer: dit is een prijs voor de hele club", vertelde Mazzu op het podium. .
  6. 21 uur 57. Het Genkse icoon Pierre Denier heeft een Lifetime Achievement Award gekregen. De intussen 65-jarige Denier zette zaterdagavond met de verplaatsing naar KV Mechelen een punt achter een indrukwekkende carrière van 48 jaar bij Racing Genk. In die periode was hij er speler, assistent-trainer, interim-trainer en teammanager. Meer dan eens moest hij bij de Genkenaars depanneren bij een trainersontslag, om vervolgens geruisloos weer terug te keren naar een rol in de schaduw. .
  7. 21 uur 44. Wullaert wint bij de vrouwen! Het is geen verrassing: Tessa Wullaert wint de trofee voor Profvoetbalster van het Jaar. Ze haalde het voor Marie Minnaert en Marie Detruyer. Het is voor Wullaert de eerste keer dat ze de prijs wint en dat in haar tweede seizoen in België. De 29-jarige aanvalster was afgelopen seizoen in de Super League goed voor maar liefst 35 doelpunten en had daarmee een overweldigend aandeel in de landstitel voor Anderlecht. Ze won ook de beker en in de finale was ze goed voor een goal en twee assists. .
  8. 21 uur 40. De Ketelaere volgt Noa Lang op. Club Brugge-goudhaantje Charles De Ketelaere is de Belofte van het Jaar. De Rode Duivel kreeg liefst 164 punten achter zijn naam, bijna dubbel zoveel als zijn eerste achtervolger Sergio Gomez. De derde plaats ging naar Rabbi Matondo, die afgelopen seizoen door Cercle gehuurd werd van Schalke 04.  Op de erelijst is De Ketelaere de opvolger van Noa Lang, die deze keer niet bij de genomineerden was. Afgelopen seizoen had De Ketelaere met 14 doelpunten en 9 assists een belangrijk aandeel in de derde landstitel op rij voor Club Brugge. De Ketelaere ligt bij Club nog vast tot medio 2024, maar heeft misschien wel zijn laatste wedstrijd in het Jan Breydelstadion gespeeld.  .
  9. 21 uur 39. Lambrechts is de beste scheidsrechter. Erik Lambrechts is verkozen tot de Scheidsrechter van het Jaar. De 37-jarige Antwerpenaar kreeg 174 punten achter zijn naam en haalde het daarmee van zijn collega's Lawrence Visser (157) en Nicolas Laforge (104).  Op de erelijst is hij de opvolger van Jonathan Lardot. .
  10. 21 uur 36. Beste grasmat lag in Leuven. Voor de tweede keer in drie jaar gaat de TORO Groundsmen Award voor beste grasmat en terreinverzorgers naar Oud-Heverlee Leuven. Spelers, coaches en de rechtenhouder gaven het voetbalveld aan Den Dreef tijdens het seizoen de hoogste beoordeling. Met een gemiddelde score van 58 op 60 haalde OHL het van Antwerp (57,9) en Anderlecht (56,8). De Leuvense grasmat wordt al jarenlang geapprecieerd. Onder meer de Red Flames en de nationale beloften werken er hun interlands af. .
  11. 21 uur 28. We nemen ook even de tijd om terug te denken aan de mensen die we dit jaar verloren.

   We nemen ook even de tijd om terug te denken aan de mensen die we dit jaar verloren

  12. 21 uur 05. Het gala gaat beginnen. Kijk hierboven via de livestream. .
  13. 20 uur 43.
  14. 20 uur 39.
  15. 20 uur 38.