Ga naar de inhoud

Ellen van Dijk valt vandaag het uurrecord aan: "Ik denk er elke seconde van de dag aan"

De 35-jarige Nederlandse is de wereldkampioene tijdrijden op de weg.

48,405 kilometer. Dat is de te kloppen afstand voor Ellen van Dijk vandaag om 17 uur bij haar werelduurrecordpoging in Zwitserland.  De Nederlandse wil graag Josceline Lowden van de troon stoten. "Lowden is misschien geen grote naam, maar ze heeft de lat wel erg hoog gelegd", zegt Van Dijk over de Britse.

Ellen van Dijk (35) speelde al lang met het idee om het uurrecord aan te vallen en vandaag is het zover. "Ik heb er vertrouwen in", laat ze weten op de voorbeschouwende persconferentie in Grenchen, Zwitserland.

 

Aan haar voorbereiding zal het alvast niet liggen. Van Dijk telt 15 mensen in haar entourage die elk hun functie hadden. "Ik voel me speciaal door de ondersteuning die ze me geven. Er is nog nooit zoveel moeite gestoken in een uurrecordpoging van een vrouw", zegt de Nederlandse wielrenster.

 

Ellen van Dijk is de huidige wereldkampioene tijdrijden en weet dus wat alleen afzien is. "Maar eigenlijk is het niet te vergelijken. Dit is een heel andere discipline. Je moet een heel uur gefocust blijven, terwijl het parcours niet verandert. Bij tijdritten is dat maximaal 45 minuten en zie je constant andere dingen."

 

Ook het grote belang van de aerodynamische positie was aanpassen voor Van Dijk: "In de positie die ik moet aanhouden, zie ik amper iets, dus het is moeilijk om mijn lijn te blijven volgen. Maar de winst die ik boek met die houding, is groot genoeg om me eraan te houden."

"Relaxed? Vraag dat maar eens aan mijn vriend!"

Of ze het record - Lowden reed een jaar geleden 48,405 km op dezelfde Zwitserse baan - daadwerkelijk kan verbeteren, is ook voor Van Dijk zelf koffiedik kijken. "Ik kan het niet voorspellen, maar het is wel de bedoeling om ervoor te gaan. Ik zal starten op een schema dat voorligt op het record en dan zien we wel of ik het kan vasthouden."

 

De recordpoging brengt heel wat stress met zich mee. Wanneer een van de journalisten opmerkt dat Van Dijk er relaxed uitziet, antwoordt ze gevat: "Je moet maar eens aan mijn vriend vragen hoe relaxed ik ben. Ik denk er elke seconde van de dag aan, soms word ik er zelfs zot van. En hij ook!"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.